Belföld

Gyurcsány: adóügyi parasztvakítás

A volt kormányfő most csak a Fidesz adóterveit bírálja, az újabb kiszivárogtatásról nem ír.

Gyurcsány Ferenc szerint “adóügyben folyik parasztvakítás. Szánalmas és szakmailag silány, ahogy a kormány emberei bizonygatni próbálják, hogy a Fidesz adójavaslatával senki sem jár majd rosszul.”

A volt kormányfő blogjában arról ír, hogy a keresők kétharmada, mindenki, aki 220 ezer forintnál kevesebbet keres havonta, az adójóváírás megszűnésével veszíteni fog. “És mindez azért, hogy a havi 500 ezernél többet keresők 20-45%-kal többet vihessenek haza.”

Gyurcsány úgy véli: a Fideszes politikusok nem tudják – vagy nem akarják tudni -, hogy “az adójóváírás jóvoltából nemcsak a minimálbéresek, de a keresők kétharmadának adóterhelése ma kisebb, mint a bruttó keresetűk 16%-a. Az adójóváírás megszüntetése nem csupán a két-háromszázezer minimálbéren foglalkoztatottat sújtja majd, hanem mintegy két és félmillió munkavállalót, a keresők legalább kétharmadát.”

A minimálbéremelés, bár a legnehezebb helyzetben lévőkön segít, a többség gondját nem oldja meg. “Ahhoz, hogy a ma 90-100-150-200 ezer forintot keresőket ne érje veszteség, a minimálbéremelésen túl a bruttó keresetek jelentős növelésére lenne szükség a dolgozók kétharmadánál.” – írja a volt miniszterelenök.

Szerinte a minimálbér drámai emelése, a munkáltatókra a dolgozók többsége részéről nehezedő bérnyomás ezzel ellentétben jelentősen növelné a foglalkoztatás terheit, az alacsony bérszínvonalú hazai vállalkozások ezreit kergetné csődbe..

Ajánlott link:

Adóügyi parasztvakítás (Kapcsolat.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik