Belföld

Tarlós: 2014-től lesz önkormányzati reform

A fővárosi közigazgatást és az önkormányzati rendszert az ellenzékkel konszenzusban kell átalakítani.

A Fidesz főpolgármester-jelöltje a Népszavának azt mondta, nemcsak az önkormányzati törvény, hanem jó néhány kapcsolódó jogszabály módosítása is szükséges egy új közigazgatási struktúra működtetéséhez. A szükséges előkészítő munka csaknem másfél évet igényel.

A Fidesz várja az MSZP véleményét Budapest átalakításáról. Kósa Lajossal már összegyűjtötték “az erre eddig ismert négy alternatívát”. “Mi megszerkesztettük az étlapot, de azóta is hiába várjuk az MSZP véleményét. Pedig esetleg egy ötödik fogással is előállhatnának, de úgy tűnik, nincs hozzá sem bátorságuk, sem akaratuk” – tette hozzá.

Tarlós főpolgármesterként szinte mindent megváltoztatna a „Demszky-örökségből”, de megtartaná kényszerűségből a négyes metró befejezését. A Fidesz jelöltje az új önkormányzati választási törvény fontos elemének tartja a létszámcsökkentést. Szerinte nem aránytalan az új rendszer.

A képviselők számának csökkenéséről van szó, de nem is ez a legszámottevőbb, hanem a működőképesség javulása. Eddig ugyanis szabályozott hatásköri-felelősségi viszonyok alig voltak jelen a rendszerben – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik