Belföld

Ez jár az új kormány elitjének

Megjelent az a rendelet, amely pontosítja, kinek mi jár az Orbán-kormány állami vezetői közül.

Megjelent az a rendelet, amely a kormánytagok jogállásáról szóló minap elfogadott törvény alapján pontosítja, kinek mi jár az Orbán-kormány állami vezetői közül. A rendelet hatálya a minisztertől a politikai tanácsadókig terjed ki.

A juttatásokra jogosult a “rendelet hatálya alá tartozó, de állami vezetői szolgálati jogviszonnyal nem rendelkező személy is” megbízatása teljes idejére. A juttatást mindig az a szervezet állja, amely a feladatot adta.

A rendelet egyebek között pontosítja, milyen feltételekkel kaphat hivatali lakást egy miniszter, államtitkár, ha – a vele közös háztartásban élő házastársa (élettársa) lakásviszonyait is figyelembe véve – Budapesten vagy közvetlen vonzáskörzetében nincs megfelelő lakása.

A lakásfenntartás havi összege legfeljebb a köztisztviselői illetményalap hatszorosa lehet. A rendelet szerint a minisztert és az államtitkárt személyes gépkocsihasználat illeti meg. Ők kapnak sofőrt is.

A közigazgatási államtitkár, a helyettes államtitkár, a kabinetfőnök, a kormánybiztos, a kormányhivatalok vezető-helyettesei, a központi hivatalok vezetői, a közigazgatási hivatalok vezetői és a külföldre akkreditált magyar külképviselet-vezetők számára személyes gépkocsihasználat állapítható meg. Sofőrt ők nem kapnak, viszont a kocsit magáncélú utazásokra is használhatják. A személyes gépkocsihasználatra jogosultnak gépjármű-vezetési pótlék nem fizethető.

A rendelet egyebek mellett azt is pontosítja, kit milyen kategóriájú kocsi illet meg, ki, kit vihet magával a a kormány központi üdülőjébe. A rendelet szerint az üdülőt a jogosulttal együtt üdülő házastársa (élettársa), gyermeke, gyermekének házastársa, továbbá szülője és unokája is igénybe veheti.

A miniszterelnök a rendelet szerinti juttatásokat a rendelet hatálya alá tartozó személy részére, a rendelet keretei között megállapított feltételek szerint, egyéni elbírálás alapján, egyedileg is engedélyezheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik