Belföld

A borsodi árvíz miatt 40 ezren még veszélyben

Borsodban 138 településen kell védekezni, 89 épület már összeomlott.

Az árvíz miatt összesen még 11.460 épület van veszélyben, eddig összességében 4502 embert kellett kitelepíteni otthonából, de van, aki már vissza is térhetett. Sikerült kimenteni a vízből 1930 állatot, de 54.500 háziállat elpusztult (54 ezer baromfi, a többi kecske, juh és egyéb háziállat.)

Varga Mihály, a megyei védelmi bizottság titkára közölte, a megye folyóin 569 kilométer hosszon van védelmi készültség, csak az elmúlt huszonnégy órában több mint 16 ezren védekeztek. A fegyveres erők, rendvédelmi szervek állományból mintegy 6500-an voltak a gátakon.

Elöntötte az ongai bányában lévő munkaterületet az ár. Ongánál már egyik tó folyik át a másikba. A védekezéssel egy időben ezek köré is körtöltéseket építettek. Mindezzel körülbelül két napot tudtak nyerni, hogy a bányát ne nyelje el a víz.

A honvédségi helikopterek megállás nélkül, folyamatosan szállítják a védekezési anyagokat a Hernádba torkolló Vadász-patakhoz. Az itt lévő gátsérüléshez zúzott követ használnak a töltés elzárásához. Ezzel próbálják megfékezni az átbukó áradatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik