Belföld

Fidesz: nyolctagú legyen az Ab-tagokat jelölő bizottság

Az Alkotmánybíróság csaknem két éve működik 11 helyett 9 taggal.

A Fidesz javasolja, hogy nyolc tagja legyen a testületnek, amely javaslatot tesz az alkotmánybírák személyére. Az Alkotmánybíróság 11 tagját az Országgyűlés választja, a bírákra az országgyűlési pártok képviselőcsoportjainak egy-egy tagjából álló jelölőbizottság tesz javaslatot.

Az Országgyűlésnek hétfőn benyújtott fideszes előterjesztések indokolásai utalnak arra, hogy a testület jelenleg csupán kilenc tagból áll, ami veszélyeztetheti a határozatképességet, amelyhez – a örvény értelmében – legalább nyolc tag (köztük az elnök vagy a helyettes elnök) jelenléte kell.

Az előterjesztők – Mátrai Márta és Lázár János – szerint az elmúlt húsz év tapasztalatai azt mutatják, hogy a hatályos jelölési szabályok nem biztosítják a testület folyamatos és zavartalan működését, ezért szükséges a felülvizsgálatuk.

Javaslatuk szerint az Ab tagjaira az országgyűlési képviselőkből álló nyolctagú jelölőbizottság tenne javaslatot, a testület, “igazodva a választópolgárok akaratából létrejött parlamenti arányokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik