Belföld

Felgyorsul a pénzbehajtás

Mától már nem a bíróságok foglalkoznak az ilyen ügyekkel, hanem a közjegyzők. Ezzel a hónapokig tartó procedúra akár három napra is lerövidülhet.

Évente több mint félmillió fizetési meghagyás ügyében döntöttek a bíróságok, a kérelmek elbírálása pedig átlagosan hat hónapot vett igénybe. Mától a közjegyzők egy egységes elektronikai rendszernek köszönhetően néhány nap alatt kibocsáthatják a fizetési meghagyást.

Az országos Közjegyzői Kamara jogi irodájának vezetője elmondta, ha a közjegyző az adott eljárási határidőt nem tartja be – ez elektronikus kérelemnél 3, papíralapúnál 15 nap – , akkor a rendszer automatikusan kibocsátja a fizetési meghagyást az eljáró közjegyző nevében.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke úgy véli, a törvényi változásnak köszönhetően sokkal több ügyfelük juthat majd hozzá jogos követeléseihez, mint korábban, ami javíthat a fizetési morálon is.

Ha a fizetési meghagyás ellen 15 napig nem emelnek kifogást, akkor az jogerőre emelkedik és tíz évig nem évül el. Ha az adós ennek ellenére sem fizet, akkor az ügy a végrehajtónál landol. Persze vitatni is lehet a követelés jogosságát, akkor per lesz belőle .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik