Két és fél millió voksolót várnak

Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában két és fél millió voksolót várnak az urnákhoz vasárnap. 57 egyéni választókerületben dönthetnek arról, ki legyen az országgyűlési képviselőjük.

57 választókörzetben ugyanis, bár érvényes volt az első forduló, mivel megjelent a voksolásra jogosultak több mint fele, de eredménytelen lett, mivel egyik jelölt sem kapta meg a leadott szavazatok több mint felét. (Az április 11-i első fordulóban 119 egyéni választókerületben volt érvényes és eredményes a voksolás, azaz megjelent a választók több mint fele és az egyik jelölt megkapta a szavazatok több mint felét.)

A második fordulóban azok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban megszerezték az érvényes szavazatok legalább 15 százalékát, ha nincs legalább három ilyen jelölt, akkor az első három legtöbb szavazatot szerző jelölt méretheti meg magát ismételten. Fontos szabály, hogy ha a jelöltek közül bármelyikük időközben visszalép, helyére másik jelölt nem léphet.

Az 57 választókerület 3150 szavazóköre reggel 6 órakor nyit, és este 7 óráig várja a választópolgárokat.

A külföldön tartózkodó választók Magyarország külképviseletein – nagykövetségein és konzulátusain – voksolhatnak, amennyiben korábban felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. Külképviseleti voksolás 85 helyszínen lesz, összesen 2900 voksolót várnak az urnákhoz. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton voksolnak, a többi külképviseleten vasárnap lesz a szavazás.

A külképviseleti szavazatokat tartalmazó urnáknak a szavazást követő csütörtök éjfélig meg kell érkezniük az Országos Választási Központba, ahol az Országos Választási Bizottság (OVB) felbontja azokat, és a bennük lévő szavazási iratokat egyéni választókerületenként csoportosítja. Ezeket az OVB átadja az illetékes választási bizottságok elnökeinek, hogy keverjék bele a külföldön szavazó választó lakóhelye szerinti választókerület egyik kijelölt szavazókörének voksai közé.

Ez azt is jelenti, hogy abban az 57 választókerületben, ahol második fordulót kell tartani, lesz egy-egy szavazókör, amelynek az urnáját nem bonthatják fel este 19 órakor, amikor a szavazókör bezár. Ezeket az urnákat le kell zárni, és csak akkor lehet felnyitni, ha megérkeztek a külképviseleti voksok és azokat belekeverték.

Annak, aki a második forduló napján nem a lakóhelye szerinti településen kíván szavazni, az első fordulót megelőzően igazolást kellett kérnie a lakóhelye szerinti jegyzőtől. Fontos, a korábbiaktól eltérő szabály, hogy ha valaki igazolást kapott (akár az első, akár a második, akár mindkét fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló – abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna – nem volt eredményes.

Ha az első forduló eredményes volt, hiába jelentkezik a választópolgár az igazolásával a második fordulóban, mivel a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, hogy érvényes volt-e az első forduló ott, ahol a választópolgár szavazott vagy szavazhatott volna, és ha az volt, akkor nem engedik voksolni.
Az Országos Választási Iroda vezetője, Virág Rudolf korábban az MTI érdeklődésére elmondta: a második forduló után, vagyis vasárnap este 19 óra után 20-30 perccel, amikor megindulnak az adatok a választókerületekből, az OVI elindítja az összesítő rendszert, így majd folyamatosan követni lehet, hogyan alakulnak a részeredmények.

Az eredmények várhatóan este tíz óráig megismerhetők, kivéve azokon a helyeket, ahol esetleg elhúzódik a szavazás. Az 57 választókerület szavazóköreiben az adatok összesítése azért is gyorsabb lesz, mert csak egyféle szavazólapot kell válogatni, hiszen már nincsen területi listás szavazás, csak egyéni.

Az első fordulóban, április 11-én 23 szavazókör nem tudott bezárni este 7 órakor, mert még százak várakoztak voksolásra. Az elhúzódó voksolás miatt az OVI az első részeredményeket csak este fél 11 körül hozta nyilvánosságra.

Címkék: Voks 2010