Győzhet-e függetlenként Molnár Oszkár?

Bár Edelényben a Fidesz libanoni származású jelöltje, Daher Pierre fordult elsőként, a függetlenként induló, botrányos exfideszes polgármester, Molnár Oszkár a Jobbik szavazóinak segítségével ismét megnyerheti a körzetet.

Hosszas gondolkodás után szerdán a Jobbik kampányfőnöke bejelentette: az edelényi választókerületben Molnár Oszkár független jelöltet támogatja pártja a választás második fordulójában. (A Jobbik jelöltje, Miklós Árpád harmadik lett). “Vajon ebben a helyzetben van-e esélye a volt fideszes politikusnak arra, hogy elorozza a mandátumot az első helyen forduló Daher Pierre elől?” – teszi fel a kérdést blogbejegyzésében Török Gábor.

2006-ban 3 szavazattal maradt alul

Az elemző emlékeztet: Molnár Oszkár 1998-ban és 2002-ben is győzni tudott ebben a borsodi választókerületben, sőt 2006-ban az első forduló után is esélyesnek tűnt a triplázásra. 63,85 százalékos részvétel mellett 90 voks előnnyel várhatta a folytatást az MSZP-s Gúr Nándorral szemben, utóbbi azonban még jó eséllyel számíthatott a kiesett SZDSZ-es jelölt 453 szavazójára.

A második fordulóra nőtt a szavazási kedv, ekkor már a választók 65,92 százaléka voksolt. Molnár Oszkár 784 új támogatóra tett szert, de ellenfele 3 darab szavazattal így is legyőzte. A fideszes politikus ősszel az önkormányzati választáson vigasztalódhatott, amikor nagy fölénnyel szavazták meg – 2002 után második alkalommal – Edelény polgármesterének.

A legsikeresebb független jelölt

Idén a 2006-os első fordulóra nagyon hasonlító részvétel (63,28 százalék) mellett a Fideszből való kizárása miatt függetlenként próbálkozó Molnár a négy évvel ezelőtti támogatottságának közel felét gyűjtötte be – ám ezzel az eredménnyel is megelőzte a Jobbik és az MSZP indulóját, ráadásul az egész országban a legjobb eredményt elérő független jelölt lett.

A Fidesz indulója 2769 vokssal többet gyűjtött, de a közöttük lévő távolság egy csapásra eltűnhetne, ha a 4273 jobbikos jelöltre szavazók legalább 65 százaléka most vasárnap Molnárt támogatná (mindezt azonban úgy, hogy közben egyikük sem választja Dahert) – emelte ki Török Gábor.

A politológus úgy véli, a Jobbik visszalépése után a mandátum sorsa tehát az első fordulós Miklós-szavazók kezébe került, az ő döntésüktől függ, hogy a Fidesz vagy – feltehetően az alku része, hogy Molnár beülne a frakcióba – a Jobbik mandátumainak száma növekszik-e Edelényben. “Molnár esélyei jelentősen erősödtek, de azt azért nem állítanám, hogy a mérkőzés már lefutott” – zárja bejegyzését Török Gábor.

Címkék: Voks 2010