Izmos a Jobbik keleten

Az elsöprő Fidesz-győzelem mellett a Jobbik lett Kelet-Magyarország második pártja április 11-én. Az LMP-t a fővárosiak juttatták a Parlamentbe, az MSZP két politikusa indul eséllyel harcba egyéni mandátumért.

Narancssárgába öltözött az ország: mind a 20 területi listán a Fidesz kapta fölényesen a legtöbb szavazatot. A párt listája a legtöbb voksot Vas megyében kapta 62,8 százalékkal, míg Heves megyében volt relatíve a legkevésbé népszerű a Fidesz, ott a polgárok 45,73 százaléka voksolt a pártra.

Nyugat-Magyarországon minden megyében az MSZP listája lett – nagy különbséggel – a második, kivéve Zala megyét: itt a Jobbik a második legnépszerűbb párt. Kelet-Magyarországon fordított a helyzet, itt egyedül Csongrád megyében lett ezüstérmes az MSZP, a többi megyében (Bács, Békés, Borsod, Hajdú, Heves, Szolnok, Nógrád és Szabolcs megyékben) a Jobbik a második legnépszerűbb politikai formáció. Így a 19 megyéből 9-ben végzett a második helyen a magát radikálisnak nevező párt.

A fővárosban a Fidesz után a legtöbb voksot a szocialisták kapták, de itt egyedülálló módon az LMP lett a harmadik legnagyobb erő: a fővárosiak 12,76 százaléka jelölte a pártot a listás szavazólapon. Érdekesség, hogy a Parlamenttől búcsúzó MDF a számára fontosnak tartott Budapesten sem nyerte el a voksok 5 százalékát: fővárosi listás eredményük 4,7 százalék.

Az egyéni választókerületekben is tarolt a Fidesz: 119 egyéni mandátumot már az első fordulóban elnyertek a lehetséges 176-ból.

Az MSZP egy helyen várhatja az első helyről a második fordulót: Tóth József angyalföldi polgármester 44,71 százalékkal vezet fideszes kihívója, Spaller Endre előtt, aki 36,37 százalékot szerzett. Sokáig úgy tűnt, hogy Szanyi Tibor is leelőzi Szalay Pétert, de a legvégén fordult a kocka, és hajszállal Szalay szerzett előnyt. A két szomszédos fővárosi választókerület képviselőjéről így az LMP és a Jobbik szimpatizánsai döntenek két hét múlva; a Lehet Más a Politika képviselőjelöltje végzett mindkét körzetben a harmadik helyen.

Több esélyesnek tartott szocialista polgármester is simán alulmaradt fideszes riválisával szemben, így a második helyről várhatja a második fordulót Molnár Gyula újbudai, Káli Sándor miskolci, Botka László szegedi és Kálmán András dunaújvárosi és Karsai József battonyai polgármester is (győztesek ezekben a választókerületekben rendre: Simicskó István, Nagy Kálmán, Bohács Zsolt, Dorkota Lajos és Simonka György – valamennyi Fidesz-KDNP). A mandátum elnyerésére a városvezetők nem tűnnek túl esélyesnek, egyrészt a fideszes jelöltek tetemes előnye, másrészt a Jobbik szavazói miatt.

Ózdon, Hevesen, Tiszavasváriban és Kazincbarcikán is különösen jól szerepelt a Jobbik: itt jelöltjeik rendre 32,07, 29,48, 33,05, 28,84 százalékot kaptak jelöltjeik, így it nagyjából 10 százalékponttal közelítették meg a körzeteket megnyerő fideszes politikusok eredményét. Ezekben a választókörzetekben a fideszes szavazók elszántságán túl a mindenütt harmadik MSZP-s jelölt szimpatizánsai dönthetnek majd a mandátumról – függetlenül attól, hogy a párt visszalép-e a második fordulóban.

Érdemes még egy pillantást vetnünk az edelényi választókerületre: itt a fideszes Daher Pierre a voksok 36,52 százalékát szerezte meg, második a függetlenként induló edelényi polgármester, Molnár Oszkár a voksok 24,14 százalékával, harmadik a jobbikos Miklós Árpád 19,12 százalékkal, nagyedik a körzet eddigi képviselője, az MSZP-s Gúr Nándor 18,69 százalékkal, míg Horváth Aladár a szavazatok 1,5 százalékát kapta független jelöltként.

További részletes adatok itt.

Címkék: Voks 2010