Magas részvétel: az MSZP profitálhat

Az MSZP-nek és az LMP-nek kedvezhet a vártnál magasabb választási részvétel a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója és a Progresszív Intézet elemzője szerint. Az elemzők úgy vélik, a sokáig bizonytalankodó és rejtőzködő szavazók nem a Fidesz és a Jobbik táborát erősítik.

A választás első fordulójának részvételi aránya várhatóan jócskán meghaladja a legtöbb közvélemény-kutató 60 százalék alatti szavazási hajlandóságot valószínűsítő prognózisát – mondta az MTI-nek Filippov Gábor, a Progresszív Intézet munkatársa. Az előre borítékolható eredmény, azaz a Fidesz győzelme, és az ellenzéki párt stratégiájából következő, alacsony intenzitású kampány arra engedett következtetni, hogy “a választók nem élik meg élénk érzelmekkel a választások tétjét”, erre azonban részben rácáfolt a részvételi arány.

Filippov Gábor szerint könnyen elképzelhető, hogy a nem várt szavazók elsősorban a “hontalan liberálisok” táborából érkeztek. “Megfigyelhettük, hogyan növekedett a kampány hajrájában az LMP ismertségével egyenes arányban a párt népszerűsége” – mondta. A politológus szerint az is lehetséges, hogy a választás előtti napokban nyilvánosságra került Kubatov-beszéd az utolsó lökés volt az alulmotivált baloldali szavazók egy részének, akik így korábbi szándékuk ellenére elmentek szavazni.

A viszonylag magas szavazási hajlandóság Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint is az MSZP-nek kedvezhet, az pedig, hogy Budapesten az országos átlagnál is magasabb a választási részvétel, az LMP-t segítheti. A Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója is annak a véleményének adott hangot, hogy az országosan 65 százalék körüli eredmény feltehetően a Jobbik esélyét rontja.

Milován Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője úgy véli, a vártnál magasabb részvétel azon kis pártoknak kedvezhet, amelyek nem rendelkeznek masszív szavazótáborral.

Címkék: Voks 2010