Lendvai “Kubatov-szavazókra” gyanakszik

A szocialisták azt javasolják, a parlament vizsgálja felül Salamon László ötletének ügyét, amelyre a választási törvény módosítása alapult.

Az MSZP azt javasolja, hogy a parlament vizsgálja felül a választási törvény módosítását, amelyet az Alkotmánybíróság írt elő, azaz “vizsgálja újra azt, hogy a kétharmados többség Salamon képviselő úr javaslatát magáévá tette” – jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke vasárnap este.

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy a kormányszóvivő vasárnap este közölte: Salamon László (KDNP) képviselő ragaszkodott ahhoz az választási eljárásról szóló törvény módosításának ötpárti egyeztetésén, hogy bekerüljön a jogszabályba: egy településen csak egy szavazókörben lehessen igazolással szavazni.

Vizsgálatot követelnek

Lendvai Ildikó úgy folytatta: annak megvizsgálását javasolják, hogy mi vezetett jó néhány körzetben a szavazás ilyen elhúzódásához. Azt is firtatta: fölmerülhet-e a gyanú, hogy “a választás utolsó óráiban Kubatov-szavazók jelentek meg a szavazófülkéknél, máshonnan megjelent szavazók”. Szerinte meg kell vizsgálni, hogy történt-e a törvénymódosítással való visszaélés. Hangsúlyozta: az MSZP igényli az átgondolást és követeli a vizsgálatot.

Az MSZP pártelnökei köszönetet mondott mindenkinek, aki élt választójogával, “annak ellenére, hogy ennyi veszély régóta nem érte a magyar választót”. Nem kívánta előre kommentálni az eredményt, ha azonban azok alapvetően nem változnak, már most kijelenthető: az MSZP “elvesztette a kormányzás lehetőségét, de nem vesztette el a lehetőséget – sőt él vele -, hogy az ellenzék legerősebb pártja legyen” – jelentette ki. Hozzátette: ennek van kiindulópontja, a szocialista párnak ugyanis van programja, “amihez viszonyítani tudja politikáját, és eltökéltsége (…), hogy ne hagyja, hogy a felelős válságkezelés eredményét elprédálják”.

Veszített az MSZP

A Magyar Szocialista Párt közel 20 százalékot szerzett, Lendvai Ildikó pártelnök az 99 százalékos feldolgozottság után beismerte a vereségét. Nagy volt a csend az eredményhirdetés alatt, Szanyi Tibor eredménye viszont nagy felhördülést okozott – jelezte helyszíni tudósítónk.

A Dunától nyugatra és a fővárosban csak egyetlen választókerületben nem vezet a Fidesz, méghozzá a budapesti 20-asban: itt Tóth József (MSZP) angyalföldi polgármester van az élen.

Sokáig betartották a kampánycsendet

Este 7-re megérkezett az MSZP-székházba a párt teljes elnöksége. A kitolt kampánycsend ideje alatt Ingyen sör és üdítő várta az MSZP vendégeit. Havas Szófia szocialista politikus az fn.hu-nak elmondta: felháborítónak tartja a kialakult helyzetet, húsz év alatt nem tapasztalt hasonlót. Szerinte az MSZP-nek meg kellene óvnia a választást.

Szekeres Imre az fn.hu kérdéseit azzal hárította el, hogy még kampánycsend van. Az MSZP annyit közölt, hogy reméli: nem központilag szervezett jobboldali szavazók miatt várakozik az egész ország az országgyűlési választások eredményére.

Budai Bernadett szóvivő az MTI-nek azzal indokolta, hogy korábbi nyilatkozatuk ellenére mégis megszólalnak a kampánycsend alatt, hogy ez nem sérti a jogszabályokat. Emlékeztetett arra: az MSZP az utolsó héten többször is aggályokat fogalmazott meg az igazolással nem a lakhelyükön szavazók megnövekedett száma miatt.

Címkék: Belföld