Szavazás lépésről lépésre

Valamennyi szavazásra jogosultnak joga van a számára kijelölt választókörzetben leadni a szavazatát, pár technikai részletre azonban oda kell figyelni az érvényes szavazáshoz. Így például érvényes okmánnyal kell igazolnunk magunkat, a szavazólapon pedig nem alkalmazhatunk akármilyen jelet.

Magyarországon valamennyi, 18. életévét betöltött személynek joga van szavazni (kivéve, akit bírósági ítélet tilt el a közügyek gyakorlásától, illetve aki gyámság alatt áll). Ahhoz azonban, hogy éljünk szavazati jogunkkal, és az az egy (illetve két) voks, amellyel mi rendelkezünk, biztosan érvényes legyen, pár szabályt be kell tartani.

Választás élőben az fn.hu-n

Urnazárás után, vasárnap 19.00 órától az fn.hu-n megismerheti az összes közvélemény-kutató intézet becslést az első forduló eredményére. Élő, videós közvetítést láthat az összes pártközpontból, amelyeken megszólalnak a pártok prominensei és szimpatizánsai. A területi listák és az egyéni körzetek eredményeinek alakulását is élőben figyelheti az fn.hu-n.

Csak személyesen lehet szavazni

Az első és legfontosabb, hogy szavazni csak személyesen lehet. Ha valaki nem tud elmenni a számára kijelölt szavazókörbe, akkor mozgóurnát igényelhet, ám ekkor is saját kezűleg kell voksolnia, a joggal mást felruházni nem lehet.

A szavazást megelőzően a választópolgárok értesítést kapnak arról, hogy mikor lesz a választás és melyik szavazókörben tudnak szavazni (mód van arra, hogy meghatározott határidő betartásával kérelmezze a polgár, hogy más szavazókörben vagy éppen külföldön szavazzon). A választás napján a kijelölt szavazókörben a szavazatszámláló bizottság először megállapítja a választó személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben (bár az Értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak, mégis az OVB azt javasolja, hogy a szavazatszámláló bizottság munkájának meggyorsítása érdekében azt mindenki vigye magával).

Igazolás, pecsét, aláírás

A személyazonosság és a lakcím igazolására csak érvényes, lakcímet tartalmazó személyazonosító igazolvány (régi, könyvecske formátumú) vagy érvényes személyazonosító igazolvány (kártya formátumú) vagy útlevél vagy 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedély (kártya formátumú) és mindegyik felsorolt igazolvány mellett a lakcímigazolvány (lakcímkártya) alkalmas.

Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottságtól megkapja a szavazólapokat és a borítékot. A szavazólapokat a szavazó jelenlétében lebélyegzik. A szavazólapok átvételekor alá kell írni a névjegyzéket.

A szavazáshoz szavazófülke áll rendelkezésre, amelyben a választópolgár kitöltheti a szavazólapokat. Érvényesen szavazni csak egy jelöltre és egy listára lehet, a jelölt neve mellett, illetőleg a lista neve felett elhelyezett körbe tollal írt „x” vagy „+” jellel. Egyéb megjelölés érvényes szavazatként nem vehető figyelembe. De érvénytelen a szavazólap akkor is, ha több karikába is jel kerül vagy éppen egyikbe sem. Végül a szavazólapokat a borítékba kell helyezni, és a borítékot a szavazatszámláló bizottság előtt az urnába kell dobni.

Címkék: Voks 2010