Hová vándorol a szavazatunk?

Vasárnap este 7 órakor bezárják a szavazóköröket. A választási eredményeket lényegében két lépésben, egy gyors és izgalmas, valamint egy lassú és unalmas szakasz keretében állapítják meg a felelős szervek.

Hosszú utat tesz meg az urnába beejtett szavazólapunk, míg az összes választó szavazatával együtt összesítésre kerül. Az urnazárás után a 11 ezer szavazatszámláló bizottság kezdi meg az eredmények feldolgozását. A helyi lakosokból álló minimum 5 tagú bizottság egymás után kétszer is megszámolja a szavazólapokat.

Választás élőben az fn.hu-n

Urnazárás után, vasárnap 19.00 órától az fn.hu-n megismerheti az összes közvélemény-kutató intézet becslést az első forduló eredményére. Élő, videós közvetítést láthat az összes pártközpontból, amelyeken megszólalnak a pártok prominensei és szimpatizánsai. A területi listák és az egyéni körzetek eredményeinek alakulását is élőben figyelheti az fn.hu-n.

Az első számlálás után kapott eredményt telefonon diktálják be a község/város polgármesteri hivatalába. Ott a jegyző, mint a helyi választási iroda vezetője, elektronikus úton rögzíti a számokat abban a rendszerben, amelyet a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) erre a célra hozott létre. A KEK KH dolgozói összesítik a beérkezett eredményeket, majd 10 percenként frissítve közzéteszik azokat a választás.hu oldalon.

Miután a jegyző rögzítette a számítógépes rendszerben az adatokat, a szavazatszámláló bizottság megkezdi a második számlálást. Ennek eredményéről kézzel írott jegyzőkönyvet vesznek fel. Ezt követően minden választási iratot, beleértve a jegyzőkönyveket, a nyomtatványokat és a szavazólapokat – az urnával együtt – haladéktalanul eljuttatják az adott egyéni választókerületi székhelyre, amelyből 176 van Magyarországon. A székhelyen 3 nap múlva hirdeti ki a választási bizottság a hivatalos eredményt, miután a jogorvoslati idő eltelt vagy a jogorvoslatot elbírálták.

Az összes választással kapcsolatos iratot a körzet székhelyén lévő polgármesteri hivatal őrzi egészen addig, amíg az Országos Választási Bizottság ki nem hirdeti a választások végeredményét. Ez várhatóan a második fordulót követő második hét végén történik meg. Akkor szortírozzák az iratokat. Az irattárba kerülnek a jegyzőkönyvek, mivel ezek örökre megőrzendők, a felesleges dokumentumokat pedig a szavazólapokkal együtt megsemmisítik.

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója!

Címkék: Voks 2010