Négyszázan mentek a független jelöltre

Egész Budapesten egyetlen független jelöltnek van miért izgulnia a vasárnapi urnazáráskor, ugyanis csak a XVII. kerületi Kovács Istvánnak sikerült elegendő ajánlószelvényt gyűjtenie a pártok árnyékában. Villáminterjú az Itthon Rákosmentén Egyesület jelöltjével.

A körzetek letarolásáról szóltak a hírek, hogy jutott önnek mégis 750 érvényes ajánlószelvény?

Közel negyven éve élek a XVII. kerületben, az Itthon Rákosmentén Egyesület alelnöke vagyok és vezetem a Fortuna SE teniszszakosztályát – így volt közel ezer ismerősöm, akik nyugodt szívvel ajánlottak. Az azonban tény, hogy a nagy pártoknak sikerült a körzet lefosztása, bár a gyűjtésnél azt tapasztaltam, hogy az emberek egyre jobban elfordultak a politikától. Az elkötelezettek maguktól vitték a pártokhoz az ajánlócédulákat, azokat, akiket egy független képviselhet, pedig egyre nehezebb volt felkutatni. Ez utóbbi érthető, mert senki sem akar titkos adatbázisokba kerülni.

Mennyiből hozta ki a kampányát?

Egymillió forint saját pénzből, de ezt az összeget nem azért mondom, mert ez a szabály, hanem tényleg ennyit költöttem a szórólapokra és ezek terjesztésére. Az kizárt, hogy a pártok jelöltjei beleférjenek a fejenként egymilliós keretbe, a Fidesz csak itt Rákosmentén – véleményem szerint – legalább tízmilliót költött a köztéri plakátjaira. Nekem sem pénzem, sem lehetőségem nem lett volna óriásplakátok kihelyezésére, mert a pártok már minden felületet lefoglaltak maguknak.

Mit gondol, másnak miért nem sikerült a fővárosban függetlenként labdába rúgni?

Megijedhettek a nagypártok tarolási szándékától, hiszen nehéz egyedül felvenni a versenyt négyszáz aktivistával szemben. Remélem, ha jól szerepelek, abból mások is erőt merítenek, és többen el mernek majd indulni függetlenként.

Vasárnap milyen eredménnyel lenne elégedett?

Kell annyira őrültnek lennem, hogy azt mondjam: nyerni szeretnék! A racionalitás alapján azonban az első három hely valamelyikén szeretnék lenni és 10-15 százalékos eredményemmel bejutni a második fordulóba. Van bennem egy kis drukk.

indulók

A főváros 25-ös számú választókörzetében (XVII. kerület) Kovács mellett indul a szocialisták jelenlegi országgyűlési képviselője, Alexa György, a városrész fideszes polgármestere Ríz Levente, valamint Berze Márton, az LMP jelöltje, Farkas Tibor, az MDF képviseletében és Szilágyi György, a Jobbik aspiránsa.

Címkék: Voks 2010