FT: az elit megriadt a Jobbiktól

A szélsőjobboldal megriasztja a magyar elitet címmel berlini, illetve budapesti keltezésű tudósításban foglalkozott a küszöbönálló parlamenti választásokkal pénteki számában a Financial Times Deutschland.

A német üzleti körök lapja az írás bevezetőjében kiemelte, hogy Magyarországon “drámai” jobboldali fordulat rajzolódik ki. Az újság idézte a Gallup közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérésének adatait, majd hangoztatta: az Európai Unió megfigyelőit különösen aggasztja a szélsőjobboldali Jobbik erősödése. A lap utalt arra, hogy a pártnak 10 százalékot jósoltak, közvélemény-kutatókra hivatkozva úgy vélte ugyanakkor, hogy a Jobbik támogatottsága a lakosság körében akár 20 százalékos.

A Financial Times Deutschland szerint a várható hatalomváltás bizonyítja, hogy a jelenlegi szakértői kormány megbízható költségvetési politikája sem tudott változtatni a szocialisták nagyfokú tekintélyvesztésén. Ehelyett a kormány szigorú takarékossági politikája nyilvánvalóan még pótlólagos felháborodást váltott ki a lakosság körében.

Az üzleti napilap szerint mindazonáltal a jövőbeni Fidesz-kormány sem térhet el elődjének takarékossági programjától. Az újság emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap a költségvetési fegyelmet a Magyarországnak 2008-ban nyújtott többmilliárdos hitel előfeltételéül szabta. “A Nemzetközi Valutaalap határozza meg a játékszabályokat” – idézte a lap Csaba Lászlót, a Közép-Európai Egyetem közgazdászát. Az újság hozzáfűzte: Orbán Viktor, a Fidesz vezetője a választási kampányban emiatt lemondott a szokásos nagyvonalú ígéretekről és csupán “homályos” lehetséges adócsökkentéseket és foglalkoztatási programot jelentett be.

A lap szerint a lehangoló gazdasági helyzet miatti elégedetlenség a Fidesz számára is problémát okozhat. A legnagyobb ellenzéki párt – mint írta – a parlamentben kétharmados többséget remél. Mindazonáltal a Jobbik a korrupció, a cigányok és a külföldi nagyvállalatok elleni populista kampányával nyilvánvalóan sikerrel “vadászik” Orbán szavazótáborában is. Az újság idézte Závecz Tibort, a Szonda Ipsos közvélemény-kutató intézet vezetőjét, aki szerint a Jobbik hívei kezdetben csak a nagyvárosi fiatalok voltak, most azonban már mindenütt vannak támogatóik.

A Jobbik felemelkedése riadalmat okoz a magyar politikai elitben – írta a lap, emlékeztetve: Bajnai Gordon miniszterelnök a közelmúltban a Financial Times című lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a Jobbik ellentmond “minden központi demokratikus értéknek”. A Fidesz kizárta a szélsőjobboldallal való koalíciót, de remélnie kell, hogy minden külső támogatás nélkül képes lesz kormányt alakítani – fűzte hozzá az újság.

A Financial Times Deutschland szerint a szomszédos országokban is aggodalommal szemlélik a “nacionalisták” erősödését. A múltban újra és újra fellángolt a vita a Romániában és Szlovákiában élő magyar kisebbség kapcsán – emlékeztetett a lap, utalva arra: olyan témáról van szó, amelyet a Jobbik ugyancsak a maga javára használhatott ki.

Címkék: Voks 2010