Budaházy a fogvatartóira panaszkodik

Budaházy György védője az eljáró tanács kizárását és a per elnapolását kérte pénteken védence egyik büntetőperében, a Fővárosi Ítélőtáblán. Gaudi-Nagy Tamás közlése szerint Budaházy felesége hivatali visszaélés miatt feljelentette a főügyészségen Lukács Zsuzsannát, az ítélőtábla elnökét.

Mindez az érdemi tárgyalás megkezdése előtt zajlott. Az ítélőtábla egyik vezetője először eligazítást tartott a résztvevőknek az eljárás menetéről, ezt követően azonban Budaházy védője azt kérte a bírótól, hogy beszélhessen védencével.

Gaudi-Nagy Tamás ezután jelentette be, hogy Budaházy Bernadett pénteken feljelentést tett Lukács Zsuzsanna ellen hivatali visszaélés miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen. Arra hivatkozott, hogy az első eljárás során, másfél-két évvel ezelőtt, Budaházy Györgyöt felmentették, Lukács Zsuzsanna azonban Tóth Évára szignálta az ügyet, “aki a pártállami időkben is büntetőbíróként dolgozott, így tudható volt, hogy pártatlan és tisztességes eljárás nem várható el tőle”. A Központi Nyomozó Főügyészséghez megerősítette, hogy csütörtökön megérkezett a feljelentés.

Tóth Éva az ítélőtábla bírájaként annak idején az elsőfokú döntést hatályon kívül helyezte és az ügyet visszatette első fokra. A Fővárosi Bíróság tavaly szeptemberben hozott határozatot: az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolt Budaházy Györgyöt, tucatnyi internetes írása miatt, nem jogerősen egy év három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A Fővárosi Bíróság akkori szóbeli indokolása szerint Budaházy 2006 ősze és 2007 tavasza között közzétett írásaiban túllépte a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos határait azzal, hogy erőszakkal fenyegetett. Budaházy György írásaiban a kormány és az Országgyűlés távozását szorgalmazta, ennek érdekében mozgósította olvasóit és erőszakot helyezett kilátásba, például amikor azt írta: “Takarodjatok, ha élve meg akarjátok úszni!”

A bíróság szerint a harcias nyelvezetű írásokban megfogalmazott erőszakos fenyegetés elég közvetlen és konkrét volt az állam elleni bűncselekmény előkészületének megállapításához. Budaházy támadásról, ütközetről, Budapest blokádjáról, közlekedési útvonalak lezárásáról írt. A bíróság szerint Budaházy olyan erőszakos cselekményekre mozgósította olvasóit, melyek közvetlen célja az alkotmányos rend megváltoztatása volt.

Ugyanakkor a bíróság megállapította, hogy az előkészület távoli volt, és a vádlott személyében rejlő társadalmi veszélyesség nem tette szükségessé a végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, így Budaházyt az ügyészi indítványhoz hasonlóan egy év három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélőtáblán pénteken folytatódott tárgyaláson Gaudi-Nagy Tamás hivatkozott Budaházy édesanyjára is, akinek az állítása szerint a Fővárosi Bíróságon ítélkező bíró azt mondta neki: bárki tárgyalta volna az ügyet, mindenképpen elmarasztaló ítélet születik. Az ügyvéd, aki a Jobbik képviselőjelöltjeként indul az országgyűlési választáson, ezután megkérdezte az eljáró tanács három tagját, hogy ’90 előtt is a bírói szervezetben tevékenykedtek-e.

Budaházy György is a tárgyalás elnapolását kérte. Azt mondta, hogy előzetes fogva tartása során vegzálják, hajnalban rendszeresen felkeltik, ezért nincs olyan állapotban, hogy több órás tárgyaláson részt vegyen.

Címkék: Voks 2010