Úton vannak a külföldi szavazatokat tartalmazó urnák

Miután valamennyi külképviseleten befejeződött az országgyűlési választás első fordulójának szavazása, a külképviseleti választási irodák vezetői elindultak Magyarországra a voksokat tartalmazó urnákkal.

A külképviseleteken húsvét vasárnap tartották a voksolás első fordulóját (az amerikai kontinensen pedig az időeltolódás miatt még egy nappal korábban, szombaton), hogy a szavazatokat tartalmazó urnák időben hazaérkezhessenek.

A külképviseleti szavazás sajátossága az, hogy a voksokat nem számlálják össze a külképviseleteken, hanem hazahozzák azokat és itthon „bekeverik” a választópolgár lakóhelye szerinti választókerület egyik szavazókörének voksai közé. A törvény így biztosítja azt, hogy a külföldön leadott szavazatok titkosak maradjanak.

Az urnákat a hazaérkezés után azonnal, de legkésőbb a szavazás napja utáni csütörtök éjfélig a Ferihegyi repülőtérről taxival szállítják az OVK-ba, a szavazóurnákat pedig az Országos Választási Bizottság bontja fel és azokat egyéni választókerületenként csoportosítja, majd a csoportosított szavazási iratokat az OVB elnöke átadja az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elnökének.

Az első forduló során a magyarországi szavazás napján, a szavazás lezárását követően a szavazatszámláló bizottság az urnába dobja a korábban az egyéni választókerületi választási bizottságtól kapott, külképviseleti szavazatokat tartalmazó kis borítékokat. A szavazatok titkosságát tehát így, a magyarországi szavazatokkal történő összekeveréssel biztosítják.

A második fordulóban azonban a külképviseleti szavazatok megszámlálására kijelölt szavazókörben a szavazás lezárása után az urnákat lezárják, és a szavazatok megszámlálására csak akkor kerül sor, ha a külképviseleti szavazatokat is bekeverték az urnába. Ettől függetlenül vasárnap este közzéteszik a választás előzetes eredményét.

Címkék: Voks 2010