Gatyaletolás a Parlamentnél

Minden párt külön helyszínen készül a választások estéjére. A politikusok mellett ugyanakkor a civilek is szervezkednek. Vannak, akik nadrágletolással ünneplik majd a voksolás végét, mások viszont külön választásokat tartanak a legjobb "techno-képviselő" parlamentbe juttatásáért.

A Fidesz hivatalosan április 8-án zárja a kampányt. A kampányzáró rendezvényt a párt a Syma csarnokban tartja, Orbán Viktor pártelnök főszereplésével. A párt idén április 11-én hosszú évek óta ápolt hagyománnyal szakítva otthagyja a Millenárist és a Váci utca mellé, a Vörösmarty térre költözik a választások estéjére. A téren nemrég épült, új irodaházban várják majd az eredményeket.

A Jobbik április 8-án rögtön két országos kampányzáró rendezvényt is tart majd, az egyiket a fővárosban, a másikat vidéken. Budapesten a Petőfi szobornál Vona Gábor, Balczó Zoltán, Szegedi Csanád és Pörzse Sándor, Békéscsabán pedig Morvai Krisztina, Szabóné Kocziha Tünde mellett a Jászmagyarok zenekara fogja zárni a Jobbik kampányát.

A békéscsabai helyszínválasztásban része lehet annak, hogy a párt erőssége a felmérések alapján egyértelműen a keleti országrész, és ezzel szeretnék megerősíteni a lehetőségét az esetleges egyéni választókörzeti helyek megszerzésének. Az eredményeket április 11-én viszont már a XI. kerületi Sport Max rendezvényközpontban várják.

Az MSZP ez alkalommal vidékre költözteti kampányzáró rendezvényét. A szocialisták fellegvárának számító borsodi megyeszékhely, Miskolc lesz az idei helyszín. 2002-ben és 2006-ban még a régi Köztársaság téri székházban (volt MSZP székház) ünnepelhették a választási győzelmet. A mostani pontos programról az MSZP sajtóosztálya még nem rendelkezett információval, de azt elmondták, hogy a választások éjszakáját a szocialisták a Jókai utcai pártszékházban fogják tölteni, ez alkalommal vélhetőleg mérsékeltebb hangulatban.

Az LMP labdázgat, az MDF letargiázik

Az LMP a kampányzáróját egyenesen a Kossuth térre viszi, ezzel is szimbolizálva, hogy már fél lábbal a parlamentben vannak. A párt a szimpatizánsokat is belevonja egyik utolsó kampányhúzásába. Önkéntes jelentkezők egy nagy nevető arcot, smileyt fognak formázni a Kossuth téren és több ezer sárga labda magasba dobásával jelképezik a nagy dobást, mely a parlamentbe jutás lenne. A labda leérkezését a párt Bajcsy-Zsilinszky úti irodájában várják majd, mert LMP-s forrásunk szerint a nagyobb rendezvénynek helyt adó helyszínek ára túl borsos volt a párt számára.

Az MDF-nél sem tudták még megmondani, hogy kik fogják majd értékelni a párt meglehetősen rendhagyó kampányidőszakát. Az MDF-nél az 1998-as választások óta rezeg a léc a bekerülést illetően, így várhatóan az idén is magas lesz az átlag pulzusszám a Szilágyi Erzsébet fasori székházban, ahol a választások éjszakáját tölti a párt vezetősége.

Gatyát le, technót a parlamentbe!

A pártok mellett ugyanakkor a civilek is szeretnék lezárni a kampányidőszakot. Egy blogger kezdeményezésére, akinek kedve tartja, április 11-én délelőtt 11 órakor a Parlament előtt sorba rendeződve letolhatja nadrágját, így artikulálva az országgyűlés munkájával szembeni elégedetlenségüket.

Vannak ugyanakkor, akik az országgyűlési választásokkal, illetve az első fordulóval párhuzamosan saját voksolást tartanak. A Több technót a parlamentbe! kezdeményezés szervezésében április 11-én este 7 órakor fogják demokratikusan megválasztani a legalkalmasabb techno-képviselőt a parlamentbe. Az akció célja, hogy a mentelmi jog biztosítása révén garantálja a magyar elektronikus zenei előadók, DJ-k befolyásolásmentes működését. A szervezők sürgetik továbbá egy országos, államilag finanszírozott technó rádió mihamarabbi létrehozását is.

Címkék: Voks 2010