Bokros: hogy akar a Fidesz kormányozni?

Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje nem tartja lehetségesnek, hogy az első pillanatban adót csökkentsen az új kormány. Feltette a kérdést: ha a a Fidesz azt mondja, nem ismeri a gazdaság helyzetét, akkor hogyan akar kormányozni?

Az MDF által javasolt reformok bevezetése esetén azt lehet ígérni, hogy a romlást megfékezik, megállítják, majd megfordítják – mondta a volt pénzügyminiszter a Magyar Televízió Magyarország választ 2010 című műsorában csütörtök este.

“Jelenleg a magyar gazdaság nincs olyan helyzetben, hogy bárkinek meg lehetne ígérni, hogy őszre már kolbászból lesz a kerítés” – jelentette ki. Hozzátette: az MDF által javasolt reformok érintik az oktatást, az egészségügyet, a nyugdíjrendszert, az önkormányzatokat, az adórendszert és a közigazgatást.

Bokros Lajos véleménye szerint a reformok kritikus tömegét azonnal, az első évben meg kell valósítani, különben nem indul el a gazdaság növekedése. Fontos, hogy a programok már az első két évben eredményt hozzanak, és ugyanilyen fontos a reformok ütemezése is – mondta. Az MDF miniszterelnök-jelöltje azt is megjegyezte: nem tartja lehetségesnek, hogy az első pillanatban adót csökkentsen az új kormány.

Bokros Lajos kifejtette: az IMF-hitel nem arra való, hogy a költségvetés adott évi folyó hiányát fedezze az ország. A kormányfőjelölt beszélt az MDF-nek a minimálbért megadóztatni kívánó elképzeléséről, mint fogalmazott, legalább jelképes mértékben, de az állampolgároknak hozzá kell járulniuk az igazságos közteherviseléséhez.

Feltette a kérdést: ha a Fidesz azt mondja, nem ismeri a gazdaság helyzetét, akkor hogyan akar kormányozni? Az IMF-hitel felvétele után a nemzetközi valutaalap szakértői minden negyedévben megnézik azt, mi a helyzet a magyar gazdasággal, bemennek a Pénzügyminisztérium minden “sötét szobájába”. Közölte: a “Fidesz hazudik” akkor, amikor azt mondja, nem tudják megfogalmazni a programjukat, mert nem ismerik, hogy mi a helyzet a gazdaságban.

Bokros Lajos az interjúban beszélt arról, be kell vezetni a teljesítménybérezést, azaz aki nem teljesít jól, azt el kell bocsátani. A kormányfőjelölt kifejtette: olyan magánbiztosítói rendszert kell az egészségbiztosításban is megvalósítani, ami szigorú versenyre készteti a rendelőintézeteket és a kórházakat.

Az MDF szerint a magyar mezőgazdaságnak minőségi termékeket kell előállítania, melyek piacképesen eladhatók az EU-ban és azon kívül is – fejtette ki. Kérdésre közölte: még nem kapott hivatalos választ a többi országos listát állító párttól, hogy elfogadják-e a kormányfőjelölti vitára való meghívást.

Bokros Lajos úgy fogalmazott: csak Magyarországon lehet azt megcsinálni, hogy a pártok semmibe veszik a választókat, és nem rendeznek miniszterelnök-jelölti vitát. Az interjú zárásaként azt mondta: akármiben fogadna, hogy az MDF bejut a parlamentbe.

Címkék: Voks 2010