Vona-update Bokrosnak

A politikusbűnözés felszámolása, a Fidesz és az MSZP közös felelőssége állt Vona Gábor és Pörzse Sándor gondolatainak homlokterében Dunakeszin. A laza, közvetlen és aktuális poénokkal teletűzdelt beszédekből kőkemény harciasság, elszántság, magabiztosság tükröződött: Vona indiánokat keres majd, és Bokrosnak update menüt állítana össze – vicc és valóság a Jobbik lakossági fórumán Dunakesziről.

A dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium kapuján belépve jobbikos relikviák, nagy-magyarországos kulcstartók, övek , nemzeti jelképeinkkel díszített ajándéktárgyak kirakodóvására fogadta a lakossági fórumra érkezőket. Egy urnában a Magyar Gárdának gyűjtöttek adományt. A rendezvényen a hallgatóság jól láthatóan a magyar középosztályt képviselte. A gárdisták egyébként csak aláfestésként jelentek meg, a rendezvényt a szervezőkön kívül biztonsági őrök felügyelték.

A Jobbik a szike

Szilágyi György, a Jobbik Elnöki Kabinetjének vezetője bevezetőjében a Jobbikot ért támadásokra, az interneten megjelent „botrányos” fotókra reagált: Szilágyi György vagyok, 43 éves, és voltam már részeg – tette helyére a dolgok hírértékét. A törésvonal ma Magyarországon nem bal- és jobboldal között, hanem szarháziak és Árpád-háziak közt húzódik – mondta, majd kitért a média Jobbik-ellenességére is.

A radikálisok nem fasiszták, hanem ha gyógyítani kell, ők inkább a szike, mint a kenőcs hívei – ezt már Nyírő Márton, a párt helyi képviselőjelöltje mondta.

Pörzse Sándort hatalmas ováció fogadta, határozott „Adjon az Isten!” köszöntésére a közönség harsány „Szebb jövőt!” kiáltással válaszolt. De a volt tévés szerint túl haloványan, ezért megismételték.

Ő is a Jobbik elleni támadásokat emelte ki, például hogy – mint később kiderült fideszes aktivisták – éjszakáról éjszakára horogkeresztet festettek Pörzse plakátjaira. Széles Gábor és a Magyar Hírlap „aljas” támadásiról is szólt, majd levonta a konklúziót: „Ha a Jobbikot balról és jobbról is támadják, az csak egyet jelenthet – ezek nagyon be vannak szarva! Azért van mindenki betojva, mert az elmúlt húsz év bűneiért minden mai parlamenti párt egyaránt felelős. Bár a Fidesz szavazói ugyanazt gondolják, mint a Jobbiké, őket még mindig elborítja a narancssárga köd” – fogalmazott.

Vona-update

Magabiztosan beszélt a pártja jövőképéről Vona Gábor is. Szóba került a holokauszt is. A MÁV ellen indított chicagói per kapcsán kiemelte, az esetleges kártérítést az adófizetőknek kellene állniuk. Készen áll azonban a válaszlépésre is: megkeres 10 indiánt a Nyugati környékén, és egy budapesti bíróságon beperli velük az amerikai vasúttársaságot, amiért elvették az indiánok földjét. A kártérítés a magyar államadósság kétszerese lenne, amit elfeleznénk – vetette fel „tréfásan”.

A radikális változás a hatalmi eliten kezdődik majd, a Fidesz 10+1 ügye helyett a Jobbik 100+500-at fog számon kérni. Vona szavai is általánosságban a Fidesz ellen irányultak, összemosták a Fidesz és az MSZP „bűneit”. De nem hagyott kétséget a Jobbik elsöprő választási győzelme felől sem. Hosszan beszélt a politikusbűnözésről, amelyre pártja megoldása a dupla büntetés: kétszeresen bűnhődjön a törvényalkotó, ha törvényt szeg.

Ezt követően sorra végigment a Jobbik programjának fő pontjain. A gazdaság rendbetételéhez elsősorban politikai akarat kell, mert pénz van, ha nem engedjük ellopni. Nagyon nehéz lesz, nem megy egyik napról a másikra, de a Jobbiknak sikerülni fog – mondta. Bokros Lajost idézte, aki amellett, hogy jól táncol, kifejtette: azért tart itt az ország, mert túl sokat fogyasztottunk. A Jobbik elnöke szívesen meghatározná Bokros fogyasztását, összeállítana neki egy Vona-update menüt: kenyérből és vízből.

Inkább cigányok

Beszélt az államadósság újratárgyalásáról, ami ugyancsak akarat kérdése, és az sem árt, ha a politika nem érdekelt a külföldi hitelfelvételben. A szociális háló potyautasairól szólva elismerte, hogy magyarok is vannak köztük, de szerinte inkább a cigányok rendezkedtek be a segélyekre „életvitelszerűen”.

Lehet, hogy megbántja cigány honfitársainkat, de a problémákról őszintén beszélni még nem jelent rasszizmust – mondta, és hozzátette: a szakadék alján nem szabad udvariaskodni. A jelenlegi elit szőnyeg alá söpörte a kényelmetlen kérdéseket, amelyek megoldása mára nem tűr halasztást.

Beszédét lezárva szavazásra buzdított, és kijelentette: nem arról van most szó, hogy ki kerül kormányra vagy ellenzékbe, hanem hogy ki kerül börtönbe.

Címkék: Voks 2010