Nem kell választási csalástól tartani

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet választást értékelő csoportja szerint nem kell az áprilisi országgyűlési választás során visszaélésektől, választási csalástól tartani, ezért a szervezet mindössze választási értékelő missziót küld Magyarországra.

Az EBESZ választást értékelő tíztagú csoportja hétfőn érkezett Magyarországra – mondta Mátrai Zsuzsanna, a Külügyminisztérium szóvivője. A csoport előző, januári látogatása során olyan tapasztalatokat szerzett, hogy a magyarországi választások során nem kell visszaélésektől, választási csalástól tartani, ezért elegendő, ha választási értékelő misszió érkezik hazánkba.

Az értékelő misszió a hagyományos választási megfigyelő missziónál rövidebb idejű és alacsonyabb létszámú küldöttség, amelyek az erős demokratikus hagyományokkal rendelkező országokban szoktak működni.

Mátrai Zsuzsanna arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az előzetes információk alapján a delegáció kormányzati részről a Miniszterelnöki Hivatalba, a Külügyminisztériumba, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumba kíván ellátogatni. Továbbá fel kívánják keresni az Országos Választási Irodát, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosát, a fontosabb pártokat és a vezető médiumokat.

Az értékelő misszió két hétig tartó munkája során kiemelt figyelmet fordít majd a jelöltek kiválasztásának és regisztrálásának vizsgálatára, az ajánlócédulák rendszerére, a kisebbségek részvételére és képviseletére, a kampányfinanszírozásra, valamint a jelöltek médiához való hozzáférésére.

Magyarország az EBESZ 1990-es koppenhágai dokumentumának aláírójaként kötelezettséget vállalt arra, hogy az országban tartandó választásokra megfigyelőket hív más EBESZ-államokból.

Címkék: Voks 2010