Belföld

Csapody lemaradt az MDF-listáról

Az MDF közzétette országos listájának első húsz helyét, amelyen a szabad demokrata Ikvai-Szabó Imre a hetedik, a kiszállást fontolgató Csapody Miklós azonban nincs rajta. Őt egyébként feljelentik, mert az egyik ajánlószelvénye hamis volt.

A Magyar Demokrata Fórum országos listáján az első húsz helyen – a Szabad Demokraták Szövetségével egyetértésben – az alábbi személyek szerepelnek:

1. Dávid Ibolya dr.
2. Herényi Károly
3. Makay Zsolt
4. Pusztai Erzsébet dr.
5. Karsai Péter
6. Retkes Attila
7. Ikvai-Szabó Imre
8. Nagy Tamás
9. Somogyi Zoltán
10. Juhász Zoltán
11. Joó Szabolcs
12. Viniczai Tibor
13. Dragon Pál
14. Jagarics Ferenc
15. Szentkuti Károly
16. Bánk Attila
17. Helmeczy László
18. Gyüre Lajos
19. Habjánecz Tibor
20. Roszik Gábor

Az országos lista benyújtási határideje kedd délután négy óra. Az MDF országos választmánya szombaton még úgy döntött, hogy az MDF országos listáját Dávid Ibolya vezeti, őt követi Herényi Károly elnökhelyettes, Kajdi József, az MDF kabinetvezetője, Makay Zsolt választmányi elnök, Pusztai Erzsébet pártigazgató, Karsai Péter elnökségi tag, Retkes Attila, az SZDSZ elnöke, Nagy Tamás, Somogyi Zoltán kampányfőnök és Juhász Zoltán. Az MTI a választmányi ülés után úgy értesült: az országos és budapesti listát Bokros Lajos és Dávid Ibolya terjesztette a választmányi tagok elé azután, hogy azt a párt elnöksége elfogadta.

Hosszas egyeztetés előzte meg

Szombaton, még mielőtt az MDF választmánya döntött volna a listákról, ülésezett az SZDSZ országos tanácsa (ot) és fővárosi választmánya is. Retkes Attila pártelnök az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a szabad demokraták választási operatív testülete még pénteken arra a megállapításra jutott, hogy vélhetően öt olyan hely van az MDF által a választási együttműködés keretében felajánlott országos és budapesti listás pozíciók között, amelyek jó esélyt kínálnak a parlamentbe való bejutásra.

Éppen ezért egy öt névből álló, zárt listát juttattak el a két testülethez, amelyet a fővárosi választmány megszavazott. A párt ezekre a helyekre a következő sorrendben delegálta az embereket: Retkes Attila pártelnök, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Skaliczki Andrea ot-elnök, Szentkuti Károly Győr-Sopron-Moson megyei elnök és Iván János, a párt XXII. kerületi képviselőjelöltje.

Mindezek után vasárnap délután az MDF és az SZDSZ vezető testületei előbb külön-külön vitatták meg a Magyar Demokrata Fórum által szombaton elfogadott választási listákat, majd közös tárgyalóasztalhoz ültek. Az MTI akkor szabad demokrata forrásokból úgy tudta, az SZDSZ a vasárnap esti megállapodás feltételeként azt akarja szabni, hogy a fővárosi listán Bokros Lajos mögött Ikvai-Szabó Imre kapja meg a második helyet. Így viszont az MDF-es Debreceni József egy hellyel hátrébb szorult volna.

Retkes Attila a párt Választási Operatív Testületének vasárnap délutáni ülése előtt azt mondta: biztos abban, hogy az SZDSZ és az MDF meg fog egyezni az országos és a budapesti lista kapcsán “az apróbb részletkérdésekben”. A megegyezés azonban elhúzódott, ugyanis vasárnap az SZDSZ Választási Operatív Testülete éjszakába nyúlóan tárgyalt; a megbeszélés egy részén részt vett Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese is.

Retkes Attila vasárnap este fél 12 körül az SZDSZ fővárosi székházánál várakozó újságíróknak azt mondta, hogy pártja és az MDF vasárnapi tárgyalásain is történtek előrelépések annak érdekében, hogy teljesüljön korábbi politikai megállapodásuk, de az egyes személyeknél fontosabb, hogy a demokratikus középnek, Bokros Lajos vezetésével legyen parlamenti képviselete. Közölte, hogy a nyitva maradt “részletkérdésekről” hétfőn tovább tárgyalnak, de véleménye szerint az egyeztetéseket délelőtt le tudják zárni.

Csapody sehova se került fel

A délelőttből végül koradélután lett, amikor Retkes Attila és Herényi Károly közös közleményében bejelentették: az MDF az SZDSZ-szel egyetértésben olyan fővárosi listát terjeszt a választási bizottság elé, amelynek első tíz helyén sorrendben a következő jelöltek szerepelnek: Bokros Lajos, Debreczeni József (MDF), Skaliczki Andrea (SZDSZ), Iván János (MDF-SZDSZ), Pusztai Erzsébet (MDF), Győri Dénes (MDF), Farkas Tibor (MDF), Ferencz István (MDF-SZDSZ), Király Zoltán (MDF), Ritter János (MDF-SZDSZ).

Mindezek után hétfőn délután, Kajdi József, az MDF szakpolitikai kabinetvezetője azt közölte, hogy visszalépett a párt országos listájának harmadik helyéről, azonban, mint kiemelte, visszalépését nem politikai ok indokolta.

A sajtóhírek még hétfőn arról szóltak, hogy Kajdi József visszalépése utat nyithat mind Csapody Miklós fővárosi képviselőjelölt számára, aki a szombati választmányi döntés értelmében nem került fel a párt országos listájára, mind pedig más SZDSZ-es politikus is esélyt kaphatott volna. Végül Ikvai-Szabó Imre, SZDSZ-es főpolgármester-helyettes kapott csak befutó helyet az MDF országos listáján, igaz, nem a harmadik lett. Csapody Miklós viszont lemaradt róla. Csapody Miklóst az fn.hu megkereste, ám lapunknak nem volt hajlandó nyilatkozni.

büntető eljárás ajánlószelvény miatt

A Fővárosi Választási Bizottság kezdeményezi a rendőrség döntését a büntető eljárás megindítására Csapody Miklós MDF-es képviselőjelölt egyik ajánlószelvénye miatt – áll a testület hétfő esti ülésén született határozatban. A HírTV információi szerint a büntetőfeljelentést már meg is tette a bizottság. A Fővárosi Választási Bizottság határozatában az áll: Csapody Miklós 878 ajánlószelvényt nyújtott be az országgyűlési egyéni választókerületi bizottsághoz (oevb), amely azt állapította meg, hogy ebből 819 volt érvényes.
Egy magánszemély vasárnap fellebbezést nyújtott be az elsőfokú határozat ellen a Fővárosi Választási Bizottsághoz, sérelmesnek tartva, hogy az oevb érvényesnek fogadta el azokat az ajánlószelvényeket, amelyeken a választópolgár aláírása és az adatok kitöltése eltérő tollal történt.
Állítása igazolására becsatolta egy másik magánszemély nyilatkozatát, amely szerint ő nem adott ajánlást a jelöltre, az ő ajánlását mégis figyelembe vették a jelölt nyilvántartásba vételénél – olvasható a honlapon.
Ahhoz, hogy valaki indulhasson egyéni jelöltként az országgyűlési választáson, 750 érvényes ajánlószelvénnyel kell rendelkeznie. Csapody Miklós a főváros 15-ös számú választókerületében méretteti meg magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik