Belföld

Már állíthatna országos listát az MDF

Az MDF jelenleg kilenc megyében már tudna területi listát állítani, ez pedig azt jelenti, hogy országos listaállításra is van lehetősége - derül ki az Országos Választási Iroda (OVI) világhálós oldalának péntek délutáni adataiból.

Az országgyűlési választáson húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben listát csak pártok állíthatnak. A jogszabály szerint listaállításra az a párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni körzetek negyedében, de legalább kettőben jelöltet állított.

A jogszabály szerint Budapesten 8, Baranyában 2, Bács-Kiskunban 2, Békésben 2, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3, Csongrádban 2, Fejérben 2, Győr-Moson-Sopronban 2, Hajdú-Biharban 2, Hevesben 2, Jász-Nagykun-Szolnokban 2, Komárom-Esztergomban 2, Nógrádban 2, Pest megyében 4, Somogyban 2, Szabolcs-Szatmár-Beregben 2, Tolnában 2, Vasban 2, Veszprémben 2, Zalában 2 jelöltet kell állítani, hogy a párt jogosult legyen területi lista állítására.

Az MDF-nek a www.valasztas.hu szerint Budapesten 1, Baranyában 2, Bács-Kiskunban 4, Békésben 2, Borsodban 2, Csongrádban 2, Győrben 4, Hajdú-Biharban 3, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2, Komárom-Esztergomban 3, Nógrádban 1, Pest megyében 5, Szabolcsban 1, Tolnában 1, Veszprémben 1, Zalában 1 nyilvántartásba vett önálló jelöltje van.

Ezek szerint a párt területi lista állítására lenne jogosult Baranyában, Bács-Kiskunban, Békésben, Csongrádban, Győr-Moson-Sopron megyében, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Komárom-Esztergomban és Pest megyében. A területi listákat március 22-én 16 óráig lehet bejelenteni az illetékes választási bizottságnál, ezt egyelőre – bár jogosult lenne rá – az MDF még nem tette meg.

Országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek 7 területi listát tudtak állítani. Az országos lista bejelentésének határideje március 23., 16 óra. A jelöltszám alapján országos lista állítására is jogosult lenne az MDF.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik