Kopognak és tarolnak a cédulákért

A pártok aktivistái már az ajánlószelvény-kézbesítés első napjaiban akcióba lendültek: van aki a hagyományos, kopogtatós módszerrel gyűjt, mások az interneten jelölik a gyűjtőpontokat, és van aki az egész ország „letarolására” készül. Utóbbi nem ütközik jogszabályba, bár nem túl etikus.

A napokban kell megérkeznie a választókhoz az ajánlószelvénynek, amellyel március 19-ig támogathatjuk valamely párt jelöltjének indulását. Hétfőn, a választási értesítő – ismertebb nevén kopogtató cédula – és az ajánlószelvény kézbesítésének megkezdésével egyidőben útnak indultak a pártok aktivistái is, hogy begyűjtsék az adott körzetben az egyéni jelölt indulásához szükséges minimum 750 cetlit. A jogszabály szerint ajánlószelvényt csak zaklatás nélkül lehet gyűjteni, és tilos elkérni a szelvényt a munkahelyeken, az egészségügyi, a közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben, valamint a közösségi közlekedési eszközökön.

Gyűjtögetési módszerek

A leggyakoribb módszer, hogy a párt aktivistákat küld a választók lakására, akik vagy odaadják a cédulákat, vagy nem. A „helyes” kitöltéshez a pártok különböző szórólapokat is terjesztenek, a Fidesz pedig még válaszborítékot is mellékel, az egyszerűség kedvéért.

Bár az LMP és a Jobbik egy egyszerű Google Maps térkép segítségével jelöli a választópolgár lakóhelyéhez legközelebbi gyűjtőpontokat, az MDF és az SZDSZ oldalán keresgélő egyelőre gondban lehet, ha személyesen vinné a pártokhoz a kopogtatócéduláját.

Lopkodják, visszaélnek vele

Nem csak a pártaktivisták lendültek azonban akcióba a héten: több társasház postaládáit is kifosztották, ellopva a lakók választási értesítőit. Az üres szelvényeknek még a kitöltötteknél is nagyobb az értékük, ahogy a nagy pártok azt is szívesen veszik, ha szimpatizánsaik csak aláírva, de a támogatandó jelölt adatait nem kitöltve adják le a céduláikat.

Így ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy a kisebb pártokat megsegítsék a jelöltállításhoz szükséges 750 szelvény egy részével. Vagy éppen ellenkezőleg: aki megszerzi a kopogtatószelvényeket és az ajánlócédulákat, a választópolgár adataival visszaélve annak a pártnak a jelöltjének tölti ki, akinek csak akarják. Bár akinek ellopták az ajánlószelvényét – a rendőrségi feljelentésen túl – a helyi jegyzőnél igényelhet újat február 17-ig, ez nem oldja meg a problémát. Ha ugyanis illetéktelenek felhasználták a szelvényét, majd a jogos tulajdonos is lead egyet, a duplikáció miatt mind a kettőt érvénytelenítheti az ajánlások ellenőrzését végző illetékes választási bizottság.

A Fidesz kétmilliót akar

Ahhoz, hogy egy párt minden körzetben indítson jelöltet, 176-szor 750 ajánlást (összesen tehát 132 ezret) kell összegyűjtenie. Ennek ellenére Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója csütörtökön bejelentette: már százezer önkéntesük gyűjti a kopogtatócédulát, így megcélozhatják a kétmillió szelvény begyűjtését.

Az ajánlószelvények rendszerét alapvetően jelöltállításra és nem erődemonstrációra találták ki, mégsem tiltja semmi, hogy egy párt “túlgyűjtse” magát – mondta lapunk kérdésére László Róbert. A Political Capital választási szakértője szerint, ha egy párt kétmilliót céloz meg, azt négy tényező motiválhatja: politikai fölényét kívánja fitogtatni, a terep letarolásával valamelyik rivális pártot próbálja leszorítani a szavazólapról, illegális adatbázist kíván építeni, és az sem kizárható, hogy tisztességtelen úton kívánja “értékesíteni” a szelvényfelesleget. „Nem tudhatjuk, ezek közül mely szempontok játszanak szerepet a Fidesz törekvésében, de amíg nincs tudomásunk semmilyen visszaélésről, addig csak etikai aggályok merülnek fel’ – fogalmazott László Róbert.

Címkék: Belföld