2006 óta az MSZP kormányoz, és a Fidesz nyer

Keveseket lephetett meg a hétvégi kettős Fidesz-győzelem, hisz 2006 ősze óta a választásokat sorra nyeri az ellenzéki párt. Az FN.hu megnézte az időközi eredménylistát, amelyből kiderül, az MSZP annyira eredményes, mint a magyar foci.

Kettős győzelmet aratott hétvégén a Fidesz. Igaz, a csornai országgyűlésiképviselő-választáson csak az okozott izgalmat, elmennek-e elegen: az Áder János helyére pályázó fideszes Gyopáros Alpár egyébként meggyőző fölénnyel nyert. Ahogy a józsefvárosi polgármester-választás eredménye sem rengette meg az országot, pedig a VIII. kerületben jobboldali politikus nem győzött, egészen mostanáig.

Ez a harc lesz a végső? (Grafika: Rédley Tamás)

Az eredmények illeszkednek az időközi választások sorába, hiszen 2006 ősze óta az MSZP szinte sehol sem rúg labdába. Az őszödi beszéd elhangzása után öt helyen tartottak időközi választást és a szocialista jelöltek minden esetben súlyos vereséget szenvedtek, függetlenül attól, hogy Veszprémben vagy a Ferencvárosban voksoltak. Mind az öt helyen a Fidesz jelöltje nyert, két körzetben ráadásul baloldali politikus helyére ülhettek a Parlamentben.

Független eredmények

A jelenlegi ciklus időközi önkormányzati választásai látszólag nem kezdődtek katasztrofálisan az MSZP-nek. Bár 2006-ban mindössze öt rendkívüli voksolást tartottak, a Fidesz sehol sem verte meg a szocialista jelölteket, mivel fideszes jelölt nem is nyert sehol, mindössze egy második hely sikerült Csonkahegyháton egy független jelölt mögött.

2007 azonban mozgalmasabb év volt. 86 esetben rendeztek időközi polgármester- vagy önkormányzatiképviselő-választást. Bár a győztesek többsége a függetlenek közül került ki, a pártpolitika is megmérette magát. Az MSZP három önkormányzati képviselői posztot és a bátonyterenyei polgármesteri széket tudta elhódítani, míg a Fidesz Bikácson, Rohodon, Perkátán és Tiszalökön is megkapta a település kulcsait, és tizenhat körzetben nyertek el képviselői helyet.

Nyolc–egy

A tavalyi év sem alakult jobban a szocialistáknak, hiszen a 91 időközi választásból mindössze az érsekhalmi polgármesteri tisztséget tudják felmutatni, szemben a Fidesz nyolc (Törökbálint, Kőrösnagyharsány, Balkány, Hajdúbagos, Tab, Ballószög, Bicske, Fehérvárcsurgó) városvezetői helyével. Ráadásul a jobboldali párt (esetenként a KDNP-vel kötött pártszövetség) négy új önkormányzati képviselői posztot is behúzott, a márciusi népszavazásról nem is beszélve.

A szocialista választási vereségek növekvő tendenciája idén sem változott, a november végéig megtartott 70 választáson eddig ugyanis csak egy tiszaújvárosi választókerületi győzelmet könyvelhetnek el, míg a Fidesz tizenkét választókerületben diadalmaskodott, és ismét nyolc új polgármesternek bonthatott pezsgőt – köztük a baloldaliból átfordult Pécs és Józsefváros vezetőinek. Idén még 15, jövőre pedig 2 helyen tartanak időközi választást, és lesznek általános választások is.

összegzés

A 2006 ősze óta tartott 252 polgármesteri és önkormányzatiképviselő-választáson a Fidesz 20 új polgármesterrel és 32 új önkormányzati képviselővel lett gazdagabb, az MSZP viszont 2 polgármesterrel és 4 képviselővel. A parlamenti helyek újraosztását 5-0-ra nyerte a jobboldali párt.

Címkék: Belföld