Elfogadták a költségvetés módosítását

10 milliárdot mozgatnak meg azok a módosító indítványok, amelyeket az Országgyűlés elfogadott. Elindulhat például a szegények bankja.

Közel 10 milliárd forintot mozgattak meg a minisztériumi fejezeteken belül a szocialista, a kormány által támogatott módosító indítványok.

A parlament 201 igen, 5 nem szavazat mellett, 149 tartózkodással elfogadta a 2010-es költségvetéshez benyújtott, a kormány által támogatott “második körös” módosító indítványokat. A kabinet nem támogatott egyetlen Fidesz-KDNP javaslatot sem, az SZDSZ indítványi közül pedig csupán hármat.

A szocialista javaslatok egyebek között az oktatási, az önkormányzati, az esélyegyenlőségi, a szociális ügyek, illetve a sport területén kezdeményeztek változtatásokat az egyes minisztériumok fejezetein belül; egy módosító indítvány pedig lehetőséget ad arra, hogy jövőre elinduljon és a jelenlegi tervek szerint három évig működjön az úgynevezett Kiút Program, közkeletű nevén a “szegények bankja”.

Az M60-as autópálya Pécs és Szentdénes közötti szakaszának előkészítési munkálatainak befejezésére csoportosított át egymilliárd forintot az a gazdasági bizottsági módosító javaslat, amelyet a kormány ellenében fogadott el az Országgyűlés többsége.

A parlament 182 igen, 180 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el a gazdasági bizottság módosító indítványát: a 21 szocialista képviselő mellett igennel voksolt a Fidesz, a KDNP és 11 független képviselő, nemmel szavazott 161 MSZP-s, 18 SZDSZ-es és egy független képviselő.

Az igennel szavazott szocialista képviselők között volt Szili
Katalin és Gyurcsány Ferenc is.

Az előterjesztés indoklása szerint az M60-as autópálya 2010
tavaszára elkészül Pécsig, de ezzel nem lesz megoldva a
tranzitforgalom átvezetése. Az átcsoportosítás megteremti a
lehetőségét az új útszakasz előkészítésének folytatására, a
területszerzés 2010-es megvalósítására, amely a beruházás 2011-es megkezdését biztosíthatja.

Címkék: Belföld