Ne puszilgassuk a Mikulást!

Az ÁNTSZ azt ajánlja a Mikulásnak, hogy oltassa be magát az újinfluenza-vírus ellen, mert ő sok gyerekkel találkozik az ünnepekkor, és így fokozottabban van kitéve a fertőzés veszélyének. Idős, túlsúlyos vagy krónikus alapbetegségben szenvedő Mikulások ráadásul a kockázati csoportba tartoznak.

Általában a gyerekek a leginkább érintettek az influenzajárványok idején és ők terjeszthetik legfőképp a fertőzést. Ezért az ÁNTSZ korábban olyan nyilatkozatot adott ki, amelyben nem ajánlotta, hogy megtartsák a munkahelyi Mikulás-ünnepségeket. Azonban a Mikulások felháborodtak ezen, és levelet küldtek több sajtóorgánumnak és a tisztiorvosi szolgálatnak is.

Ennek hatására az ÁNTSZ visszavonta korábbi nyilatkozatát, de közleményben hívta föl a figyelmet a szükséges óvintézkedésekre.

A dokumentum tartalmazza, hogy a rendezvények megtartása során a fertőzés széles körű terjedése megelőzhető, ha az adott iskolában a kampányoltások a téli ünnepségek előtt időben megtörténnek.

A tisztiorvosi szolgálat azt javasolja, hogy tágas, jól szellőztethető helyszínen tartsák a rendezvényeket, a Mikulásoknak pedig fölhívja a figyelmét a védőoltás fontosságára.

Amennyiben a Mikulás idős, túlsúlyos vagy krónikus alapbetegségben szenved, akkor az influenza súlyos lefolyására nézve fokozott kockázati csoportba tartozik, így számára az influenza elleni védőoltás különösen fontos.

„A szakáll, bajusz, amely a Mikulás hagyományos viseletéhez tartozik, szintén veszélyt jelenthet, ha váladékcseppek tapadnak rá. Ezért kerüljék a puszit, a kézfogást és a szoros kontaktust a gyermekekkel” – olvasható a közleményben.