Oszkó szerint „mintaország” leszünk

Az eladósodottság tekintetében Magyarország „mintaország” lesz – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter egy pénteki konferencián.

Oszkó Péter szerint kiadáscsökkentéssel csökkenő pályára kell állítani a költségvetési hiányt és az államadóságot.

A siófoki E-Magyarország, e-kormányzat 2009 konferencián a pénzügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy le kell szorítani az eladósodottság arányát, amely „végtelenül kiszolgáltatottá teszi az országot”, a miniszter szerint ez úgy kell megtenni, hogy eközben a potenciális növekedést minél inkább javítsuk.

A költségvetési hiány tervezett szinten tartásának egyik módja lehet az adók emelése, de „ezt a pályát nem akarjuk járni” – szögezte le Oszkó, aki hangsúlyozta, hogy javítani akarják a gazdaság növekedési képességét, és a kieső bevételeket teljes mértékben kiadáscsökkentéssel szándékoznak ellensúlyozni, valamint lefelé szorítani a költségvetési hiányt.

Az ország versenyképességének növeléséhez változtatni kell a foglalkoztatottság mértékén is, a jelenlegi 57-ről 67 százalékra kell emelni. A cél nemcsak az, hogy minél többen dolgozzanak, hanem az is, hogy azok, akik dolgoznak termelékenyebbek legyenek – mutatott rá a pénzügyminiszter.

Címkék: Belföld