Orbán a hatalom kapujánál

A várható Fidesz-uralom egy lehetséges ívét olvashatjuk ki Debreczeni József A hatalom kapujában címen az ÉS-ben megjelent freskójából.

A demokráciakép eredetileg Debreczeni most megjelenő Arcmás című kötetéből szerkesztődött az ÉS lapjaira. Ebben a Gyurcsány-bukástól a Fidesz lehetséges kétharmados győzelméig kapunk egy pályaívet, majd pedig egy térképvázlatot arról az elődiktatúráról, amelyet előkelően „Prezidenciális kormányzásnak” becézgetnek, s amire fel kell készülni, ha Orbán valami módon kétharmados hatalmat szerezne.

„Mert az ördög nem alszik – írja Debreczeni. – Valahogy – valami előre nem látható körülmény, rontás, isten csapása folytán – mégiscsak előfordulhat az a képtelenség, hogy ő (Orbán – a szerk.) újra veszítsen a választásokon. Erre is fel kell készülnie tehát. Erre szolgál majd – a biztos választási esélyek holtbiztossá tételén túl – az elnöki hatalom (melyet a derék Stumpf már nyolc éve megelőlegezett neki).”

Debreczeni jelzi, ne tekintsük képtelenségnek, „hogy a mai modern, információs világban már nem lehet úgy gettósítani az ellenzéket, mint a XIX. és a XX. században…” Mert pont ilyen hegemonisztikusak ma szerte a világban a demokratikusnak álcázott autokratikus rezsimek, „a putyini Oroszországtól a dél-amerikai és afrikai banánköztársaságokig”. (Ezért azt se feledjük, hogy: „Orbán Viktor szombaton részt vesz az Egységes Oroszország – Putyin – párt szentpétervári kongresszusán”.)

„Ilyen lesz majd az orbáni narancsköztársaság is” – mondja Debreczeni.

„Láttuk, hogy a 2006-os újabb vereség végképp kilökte őt (Orbánt – a szerk.) a parlamentáris – sőt a demokratikus – kerékvágásból.” Akik idegenkednének a szerző állításaitól vagy merő képzelgésnek vélik, azoknak idéz Orbán elejtett mondataiból, beszédeiből. „Egyszer kell majd nyernünk, de akkor nagyon. (Tusnád, 2007.júl.22.)”

Debreczeni emlékeztet arra is, hogy Orbán volt kancelláriaminisztere évek óta „az új közjogi berendezkedés szükségességéről értekezik” a mostani helyett. Stumpf István az alkotmány „generáljavításáról” beszél már jó ideje. „Afelől se legyen kétsége senkinek, hogy Orbán maradéktalanul él majd a kezébe kerülő hatalommal” – szögezi le az ismert közíró.

(A teljes cikk az ÉS-ben olvasható!)

Címkék: Belföld