Most nem lesz könnyített magyar állampolgárság

A Fidesz-KDNP visszavonta a magyar állampolgárságról szóló törvényjavaslatát, miután a kormány jelenlegi formájában nem támogatta azt.

Simicskó István, a javaslat egyik előterjesztője, a KDNP képviselője az előterjesztés visszavonását az MSZP “időhúzásával” indokolta. “További garanciális elemeket akartak, majd azt közölték, hogy ilyen formában nem tudják megszavazni a javaslatot” – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Az indítványt jegyző Németh Zsolt fideszes képviselő, valamint a kereszténydemokrata Semjén Zsolt és Simicskó István szerdán vonta vissza október közepén benyújtott törvényjavaslatát, amely eltörölte volna a magyar állampolgárságról szóló jogszabályból azt a feltételt, amely szerint az igénylőnek életvitelszerűen Magyarországon kell élnie.

A javaslat meghatározott feltételek esetén lehetővé tette volna egyéni kérelemre a kedvezményes honosítást azoknál a nem magyar állampolgároknál, akiknek felmenője magyar állampolgár volt, és magyar nyelvtudásukat igazolják.

A kormánypárt elnöksége múlt héten döntött úgy, hogy támogatja a magyar állampolgárság könnyített megszerzését a határon túli magyarok számára, de erről négypárti egyeztetést, nemzeti konszenzust és garanciákat akar, jelenlegi formájában nem támogatja az ellenzéki előterjesztést.

Címkék: Belföld