Öt év, mire felkészülünk az euróra

Sokáig tart, ami nem csoda, hiszen történelmi esemény az euróra való átállás - mondják pénzügyi szakértők.

Bár a piaci várakozások szerint Magyarország csak 2014-ben vezetheti be az eurót, a téma aktualitását az adja, hogy ennek előkészítése, illetve a felkészülés legalább 4-5 évet vesz igénybe – áll az Ernst & Young és a Capgemini tanácsadók csütörtöki sajtótájékoztatójának anyagában.

A szakértők figyelmeztetnek arra, hogy az átállás nem egyszerű valutakonverzió, hanem az ország újkori történelmének egyik legjelentősebb, a gazdaságra és a társadalomra is ható eseménye, amelyben nem lehet hibázni, vagy határidőt lekésni.
A két cég ezért is aktív szerepet kíván vállalni az átállási programok elkészítésében és végrehajtásában.

Magyarországon az euróbevezetés költsége valahol 2 és 5 milliárd euró között lehet majd, ezért is fontos, hogy a maastrichti kritériumokon túl egyre több szó essen az átállás gyakorlati előkészítéséről, különös tekintettel arra, hogy az “irdatlan” költségek nem csak az államot, de a vállalatokat is terhelik – figyelmeztetnek tanácsadók.

Az Ernst & Young és a Capgemini tanácsadócégek szerint az ERM II-ben már késő elkezdeni a felkészülést, az átállás sikertelensége pedig súlyos jogi és presztízs veszteségi kockázatokkal jár.

Az előkészítés az állami szféra mellett a pénzügyi szférában jelenti a legtöbb feladatot – és költséget -, amelyekre már jövőre meg kell kezdeni a felkészülést – ismertette Szikszai Sándor, a Capgemini és Szűcs Tibor, az Ernst&Young tanácsadója csütörtökön sajtóbeszélgetésen Budapesten.

Címkék: Belföld