Andor László lesz az uniós biztosunk

Andor László közgazdászt delegálja Magyarország az Európai Bizottságba a következő öt évben - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök. A baloldali elkötelezettségű tudós az MSZP nagyágyúit verte a posztért folyó versenyben.

Bajnai Gordon rendkívüli sajtótájékoztatón mutatta be jelöltjét, akinek a kormányfő szavai szerint szakmai rátermettségéhez, emberi tisztességéhez nem férhet kétség.

Bár sejteni lehetett, hogy az EBRD tagja lesz a befutó, a miniszterelnök azonban csak azután tett hivatalos bejelentést, hogy a cseh elnök is aláírta a Lisszaboni Szerződést.

Bajnai Gordon közölte, hogy döntését ismertette a parlamenti pártok frakcióvezetőivel és José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével is.

Andor László a hivatalos jelölés után azt mondta: a biztosi poszt nagy felelősség, amiben csak akkor lesz siker, ha a lényeggel foglalkozhat.

Szerinte a bizottság legfontosabb feladata, hogy kiutat mutasson Európának a válságból.

Nem rossz választás

Az elemzők többsége szerint jó döntést hozott Bajnai Gordon. Tálas Péter politológus szerint Andor László jelölésével esélyt kapott az ország arra, hogy fajsúlyos biztosi posztot kapjon az Európai Bizottságban. Bayer József politológus szerint tagadhatatlanul baloldali beállítottságú Andor, de pártpolitikai tényező nem volt.

pártvélemények

– A Fidesz szerint az egész magyar demokratikus átmenet semmibe vételét és elárulását jelenti, hogy a kormány egy kommunista bankárt küld az Európai Unió biztosi pozíciójába.
– Az SZDSZ elnöke, Retkes Attila szerint a felmerült jelöltek közül Andor László volt a legjobb választás.
– A KDNP szerint a szocialista arroganciát példázza az unió biztosi posztjára való jelölés.
– Az MDF-nek a biztosjelölttel szemben nincs szakmai vagy alkalmassági kifogása.
– Az MSZP támogatja Andor László uniós biztosi jelölését.

Andor László az MSZP holdudvarához tartozó közgazdász: 2004-től Gyurcsány Ferenc tanácsadó testületének tagja volt, 2005-ben pedig a volt kormányfő delegálta az EBRD igazgatóságába. Pártolta Szili Katalin jelölését az államfői posztra, és ma is az Eszmélet című baloldali folyóirat főszerkesztője. Andor László tanít a Budapesti Corvinus Egyetemen is.

Az MSZP Verest favorizálta volna

Az MSZP országos elnöksége október elején öt személyt ajánlott Bajnai Gordon miniszterelnök figyelmébe, hogy közülük jelölje az Európai Bizottság magyar biztosát.

Az elnökség első számú jelöltje Veres János, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese, volt pénzügyminiszter. A szocialisták listáján ott volt még Herczog Edit európai parlamenti képviselő, Andor László, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóságának tagja, Kovács László jelenlegi EU-biztos és Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

Lendvai Ildikó azt mondta, hogy a lista első három helyén azok a politikusaik vannak, akiknek a nemzetközi politikában is örömmel szánnak nagy szerepet, míg a negyedik, illetve az ötödik helyen szereplő, szintén kiváló politikusokra a hazai politikában és a kampányban is számítanak.

Címkék: Belföld