Nálunk gyűjt gázt Szerbia

Egy esetleges téli gázválságra készül Szerbia. Petar Skundric, déli szomszédunk bányászati és energetikai minisztere bejelentette, országa 400 millió köbméteres tartalékot gyűjtött.

A gáztartalék egyik felét Magyarországon, a másikat a vajdasági Udvarnokon található tárolóban tartják. Az elraktározott mennyiség elegendő ahhoz, hogy mintegy két hónapra biztosítsa a naponta félmillió köbméter földgázt felhasználó Szerbiában a folyamatos ellátást.

Múlt télen, miután Ukrajna elzárta az Oroszországból érkező gázvezetékek csapjait, Szerbiában válságos helyzet alakult ki, hiszen az ország tartalékai gyakorlatilag a nullával voltak egyenlők, emiatt számos üzemnek le kellett állnia, ezrek maradtak napokig fűtés nélkül, és déli szomszédunk magyar gázsegélyre szorult.

Energiagondjai megoldását Szerbia a Földközi-tengeren és Bulgárián keresztül hozzá érkező Déli Áramlat gázvezetéktől reméli. A projekt keretében – az orosz Gazprommal kötött megállapodás alapján – jelentősen megnövelik az udvarnoki tározó kapacitását is.

Címkék: Belföld