Tovább szólhat a Sláger

Elképzelhető, hogy mégsem szűnik meg a Sláger Rádió. A tulajdonos ugyanis, ahogy ígérte, hétfőn megtámadta a bíróságon az ORTT döntését. Médiajogászok szerint elképzelhető, hogy ha gyors a bíróság, akár fordulat is lehet az ügyben.

Az ORTT múlt hét szerdai döntése után százezrek tiltakoztak blogokon, fórumokon a Danubius és a Sláger megszűnése ellen. A médiahatóságot azonban nem hatotta meg a hallgatók felháborodása, így már szerdán aláírhatja az FM1 és az Advenio a műsorszolgáltatási szerződést.

Bár a végeredmény miatt távozó Majtényi László ORTT-elnök, közölte, hogy nem adja nevét a döntéshez, lesz ki szentesítse a hét évre szóló megállapodást. Úgy tudjuk, a Fidesz által delegált Szalai Annamária szignója szerepel majd a szerződésen. Ő egyébként a pályázatok elbírálásakor a testület levezető elnöke volt.

A Sláger nem adja fel

A 11 éve működő Sláger Rádió tulajdonosai nem nyugszanak bele a döntésbe. Szerintük a médiahatóság törvénytelen határozatot hozott, ezért hétfőn bírósághoz fordultak. Heal Edina vezérigazgató az fn.hu-nak azt mondta, bíznak az igazságszolgáltatásban.

Az általunk megkérdezett médiajogászok eltérően ítélik meg a helyzetet, de abban mindenki egyet ért, hogy bármi és annak az ellenkezője is megtörténhet.

Mayer Erika szerint, ha valóban jogsértés történt, akkor a bíróság hatályon kívül helyezheti az ORTT döntését, akár még az új rádiók indulása előtt is. A legvalószínűbb forgatókönyv azonban, hogy a pereskedés évekig elhúzódik majd.

Új frekvencia, régi gárda?

Piaci forrásaink szerint a Sláger mindenképpen frekvenciához szeretne jutni, így nem kizárt, hogy a tulajdonosok végül úgy döntenek, egy kisebb frekvencián, de tovább működnek. Ennek legfőbb oka, hogy nagyon sokat ér a Sláger-márka, amit akár regionális szinten is érdemes lehet életben tartani.

Budapesten jelenleg egyetlen szabad frekvencia van. A 92.9 Mhz-en korábban a Radio Deejay szólt, az olaszok azonban 2006-ban kivonultak a magyar piacról, így azon a hullámhosszon azóta sem hallható semmi. Az ORTT ugyan meghirdette a frekvenciát, de a testület végül nem tudott dönteni.

Szakemberek szerint a Sláger jelenleg csak azt teheti, hogy megvásárol egy működő rádiót, amin a már meglévő stílust tovább viszi. Eladó rádióról hivatalosan senkinek sincs tudomása, de ha valakinek sok pénze van, akkor találhat magának megfelelő frekvenciát. Erre egyébként számtalan példa volt az elmúlt években.

Forrásaink szerint, ha valóban úgy döntenek a tulajdonosok, hogy nem vonulnak ki Magyarországról, akkor a Radió Q, a Gazdasági Rádió vagy a Roxy felvásárlása jöhet szóba.

Heal Edina, a Sláger vezérigazgatója arra a kérdésünkre, hogy vesznek-e működő frekvenciát azt mondta, a befektetők egyelőre abban bíznak, hogy a bíróság megsemmisíti az ORTT döntését, és tovább szólhat a Sláger Rádió.

Címkék: Belföld