Mostantól minden patika kap a vakcinából

Miután az egészségügyi tárca érzékelte, hogy gondok vannak a vakcina patikai kiszállításával, a rendszer megváltoztatásáról döntöttek, így a hét végéig minden gyógyszertár 20, illetve 40 darab ampullát kap – jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter.

A miniszter elismerte, hogy érzékelték, hogy az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) nem képes megfelelően ellátni vakcinával a patikákat, ezért alakították át a korábbi rendszert. Az FN.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy a vakcinákat azért nem gyógyszer-nagykereskedőkkel szállíttatják, mert olyan stratégiai készlet felett kell diszponálni, amelynél nem jöhet szóba, hogy egyenesen a gyártótól szállítsák. Az EKI ráadásul rendelkezett nagykereskedelmi engedéllyel, így kézenfekvő volt, hogy az intézményre bízzák a feladatot.

A miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón cáfolta, hogy mindössze 5 autóval szállítanák ki a vakcinákat, igazából az intézetnek 14 gépkocsija szállítja az oltásokat. A tárcavezető azt nem cáfolta, hogy mindössze egy faxon vennék fel a rendeléseket, de bejelentette, hogy 7-8 faxgépet munkába állítanak, és interneten is fogadják majd a rendelést. Székely Tamás ezenkívül további alkalmazottakat is ígért, hogy zökkenőmentes legyen a rendelések felvétele és visszaigazolása.

Az új szállítási rendszerben az ország minden patikájába szállítanak a védőoltásból egy bizonyos mennyiséget, függetlenül attól, hogy a gyógyszertár rendelt-e az oltásból vagy sem. A nyitókészleteket – ezek patikai mérettől függően 20-40 adagot jelentenek – szerdán kezdik kiszállítani.

Az eddigi rend szerint a patika adta fel a rendelést a hozzá beérkezett igények alapján az EKI-nek, amely a vakcina raktározásával és forgalmazásával volt megbízva, s a megrendelt mennyiség, a hivatalos közlés szerint, 2-3 napos átfutással érkezett meg a gyógyszertárakba. A valóságban azonban, az FN.hu körkérdése szerint, ez az idő több mint egy hét is lehetett.