Félünk október 23-ától

Minden második ember fél attól, hogy a rendőrök és a civilek összecsapnak az október 23-ai ünnepségek során – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Leginkább az MSZP és a Jobbik támogatók gondolják úgy, hogy nem lesz békés a megemlékezés, kétharmaduk szerint még rendőri fellépésére is számítani kell; de a fideszesek fele is ettől tart. A kormány, az MSZP és a Fidesz konfliktuskerülő magatartása sem változtat ezen.

A három évvel ezelőtti eseményekről párszimpátia szerint megoszlanak a vélemények. A Fidesz-nagygyűlést követő összecsapásokon tapasztalt rendőri fellépésről a Jobbik-tábor nem gondolkodik egységesen: szimpatizánsaik fele nem ért egyet vele. Az MSZP-szavazók kétharmada indokoltnak, a Fidesz támogatóinak 66 százaléka pedig túlzottnak tartja.
A kutatásból kiderül, hogy a rendőrséggel keresett állandó konfliktussal a Jobbik kevés radikális szavazót tud megszólítani, hiszen támogatottságuk alacsony. Egyedül ők fognak ünnepelni a fővárosban; ez lehet az oka annak, hogy a budapestieknek csak 47 százaléka számít zavargásra, míg a megyei jogú városok lakóinak 56 százaléka.

Címkék: Belföld