Félmilliós kártérítésre kötelezték Szabó Lorándot

Félmillió forintos kártérítésre kötelezte nem jogerősen a Tolna Megyei Bíróság Szabó Lorándot, Dombóvár volt szocialista polgármesterét, aki ellen Naszvadi Balázs dombóvári fideszes önkormányzati képviselő nyújtott be keresetet egy rágalmazó kijelentés miatt.

Hárommillió forintos vagyoni kár megtérítésére nyújtott be keresetet, továbbá azt kérte, hogy a volt polgármester a város internetes honlapján és a testületi ülésen is adjon elégtételt számára – tájékoztatott a keddi ítéletről Naszvadi Balázs.
Közlése szerint a bíróság előbbinek helyt adott, utóbbit viszont elutasította. Naszvadi hozzátette: valószínűleg fellebbez a döntés ellen.

A képviselő azért fordult bírósághoz, mert Szabó Loránd 2008. november 28-án, testületi ülésen azt állította, hogy a Dombóvár környéki önkormányzati társulás vezetőjeként tizenhat önkormányzatnak hatmillió forintos kárt okozott, és ezt bíróság is megállapította. Az egykori polgármester ezt az állítást interneten is közzétette.

A Tolna megyei bíróság Szabót a rágalmazásért július 2-án jogerősen elítélte, a polgármester az ügy miatt már ezt megelőzően lemondott tisztéről. A keddi ítéletet Szabó Loránd az MTI megkeresésére szempontjából elfogadhatónak nevezte tekintettel arra, hogy jóval kisebb mértékű kártérítést ítéltek meg a felperesnek, akinek jelentős perköltséget is fizetnie kell.
A volt polgármester “pontatlan kijelentésnek” nevezte a testületi ülésen elhangzott állítást, amivel kapcsolatban megjegyezte: a bíróság nem ítélte azt jogszabályba ütközőnek.