Elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait

A rendőrség elfogta Debrecenben a romák elleni támadások gyanúsítottjait csütörtökön éjjel. Bencze József szerint DNS-minta és más bizonyítékok is rendelkezésre állnak a négy férfi ellen, a gyilkosságokat rasszista indíttatásból követték el. Visszavonták a 100 milliós díjat.

DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll a romák ellen elkövetett gyilkosságok elkövetésével gyanúsított férfiak előzetes letartóztatására – mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány péntek délután rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten, ahol bejelentették a romák ellen elkövetett támadássorozat elkövetésével gyanúsítottak elfogását.

Az altábornagy hangsúlyozta: a rasszista indíték látszik a fő prioritásnak a romák elleni támadásokban.

Hajnalban ütöttek rajtuk

Az ügyben péntek hajnalban, 2 óra 15 perckor hat embert állították elő a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai egy debreceni szórakozóhelyről, közülük négyet péntek délután 16 órára már őrizetbe vettek. Elszámoltatásuk, a bűncselekmény-sorozatban való szerepük tisztázása, valamint a további őrizetbe vételre tett intézkedések, illetve a szakértői vélemények beszerzése folyamatban van – fűzte hozzá.

Bencze József országos rendőrfőkapitány – elkapták őket (Fotó: MTI)

Bencze József a Rendőrség Igazgatási Központjában tartott sajtótájékoztatón, ahol megjelent Petőfi Attila, az NNI vezetője is, úgy fogalmazott: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok, és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatóak a bűncselekménnyel. Az altábornagy a bizonyítékok között említette a DNS-mintát is.

Visszavonják a 100 milliót

Bencze József bejelentette, kivel a romák elleni támadások gyanúsítottjait a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozása alapján fogták el, az ügyben kitűzött 100 millió forintos nyomravezetői díjat visszavonja.

Az országos rendőrfőkapitány úgy fogalmazott: az ügy akkor oldódik meg véglegesen, ha az igazságszolgáltatás is elvégezte a munkáját, ezért a nyomozás részleteiről, a bizonyítási eljárásra való hivatkozással nem kívánt válaszolni. Mint fogalmazott, minden olyan találgatás, „felkent, vagy kevésbé felkent” szakértői vélemények csak hátráltatják a nyomozást, nem viszik előre az ügyet, de amint a nyomozás érdekei már nem sérülnek, minden információt a nyilvánosság elé fognak tárni.

Megköszönték a bizalmat

Az altábornagy megköszönte az emberek bizalmát, segítségét és megértését, amit a nyomozás során tanúsítottak. Közölte azt is, hogy Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken telefonon személyesen mondott köszönetet a gyanúsítottak elfogásáért.

A Nemzeti Nyomozó Iroda időközben 120 főre bővített külön egysége kilenc, romák sérelmére elkövetett bűncselekményben folytatott nyomozást. A felderítés sikere érdekében az eddigi legmagasabb, 100 millió forintos nyomravezetői díjat tűzte ki a rendőrség, emellett a vádalku, a tanúvédelmi program lehetőségét is felajánlotta annak, aki érdemi információval segíti a nyomozást.

A nettó 100 millió forintos nyomravezetői díj annak járt volna, aki olyan érdemi információval segíti a rendőrséget, amely alapján mind a kilenc támadás elkövetőjét kézre kerítik. A négy, hat halálos áldozatot követelő támadásokban 10-10 millió, a Molotov-koktélos támadásokban egy-egy millió forintos jutalmat tűzött ki az országos rendőrfőkapitány.

Mivel a rendőrség saját nyomozati módszerével jutott a gyanúsítottak nyomára, a nyomravezetői díjat nem fizetik ki – tette hozzá.

Hat ember halt meg

Bencze József altábornagy a rendkívüli sajtótájékoztatón azt mondta: a nyomravezetői díjra jelentkezve sok bejelentés érkezett, ezek egy részét már ellenőrizték, amíg a többi információ elemzése folyamatban van, de a mostani elfogásra vonatkozóan semmilyen „külső információt” nem kaptak.

A romák elleni támadások – GALÉRIA

Az egyesített nyomozás adatai alapján a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg 11 Molotov-koktéllal, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből. A bűncselekményekben összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A kilenc bűncselekményt tavaly és részben idén követték el: tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön és augusztus 3-ára virradóra Kislétán.

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, a Nagycsécsen elkövetettben ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.

A fegyver-lőszer-vonalat is ellenőrizték

A nyomozás részleteiről szólva a rendőrfőkapitány felidézte: a nyomozók több mint 100 esetben rendeltek ki szakértőt, a “fegyver-lőszer-vonal” ellenőrzése során több mint ezer adatot dolgoztak fel, több mint 4 millió telefonforgalmi adatot és 150 bejelentést ellenőriztek, több száz embert hallgattak ki és több ezer embert számoltattak el. Vizsgálták a közútforgalmi adatokat, ennek során közel 2 millió adatot kértek be, 800 órányi képanyagot és csaknem 1,5 millió gépkocsira vonatkozó adatot elemeztek.

Grafika: Rédley Tamás/FN

Az elfogott gyanúsítottakkal szembeni bizonyítási eljárásokra további szakértői vizsgálatokra van szükség – mondta Bencze József. Az altábornagy a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kívánt reagálni azokra a sajtóértesülésekre, amelyek szerint a bizonyítékok között lőfegyverek is voltak, illetve a letartóztatottak között többen horogkeresztet illetve más hasonló tetoválásokat viseltek.
28-42 év közötti hajdú-bihari, debreceni férfiakról van szó, de ennél többet a főkapitány nem mondott a gyanúsítottakról, és magáról a rajtaütésről sem. Azt sem árulta el, hogy milyen bizonyítékokat találtak az csütörtöki akcióban és a házkutatás során, csak annyit mondott, hogy azok, a bűncselekmények helyszínén talált bizonyítékokkal együtt megalapozzák a gyanút.
Bővebb információt majd az előzetes letartóztatás elrendelése után, várhatóan még a hét végén közölnek majd.

Egy szórakozóhelyen fogták el őket

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) korábban megerősítette, hogy elfogtak öt személyt, akiket a romák elleni támadás-sorozat elkövetésével gyanúsítanak.

Bartha László az NNI szóvivője elmondta: Debrecenben egy szórakozó helyen fogtak el hat férfit csütörtök éjjel, közülük öt gyanúsítható a romák elleni támadássorozatban való részvétellel.

Kocsmában helyszíneltek

Az MTI helyszíni információ szerint a Perényi 1. nevű sörözőbe csütörtökön éjfél után hatoltak be a kommandósok, mindenkit igazoltattak, majd több személyt elvittek a helyszínről. Ezzel egy időben más helyszíneken is sor került rendőrségi akciókra Debrecenben.

A Perényi 1. söröző Debrecen múzeumi negyedében, a cégbíróság épületének pincéjében működik. Üzemeltetője Barabás Zoltán közismert debreceni vállalkozó, aki elmondta: ő maga semmit nem tudott az akcióról, a söröző helyiségét a bíróságtól bérli.

Barabás Zoltán – mint mondta – péntek reggel a rendőröktől értesült a történtekről, azt azonban nem közölték vele, hogy kiket vettek őrizetbe. Megerősítette: neki semmilyen tudomása nincs a történtekről, az őrizetbe vett személyek között nincs sörözői munkatárs. Barabás Zoltán miután reggel tájékozódott a történtekről, magánprogramra elutazott Debrecenből.

A helyszínen tartózkodó rendőrök azt nem mondták el meddig tart a helyszínelés, de az alapos, minden részletre kiterjedő munkák éjjel három óra óta tartanak a Perényi 1. sörözőben.

Az Index információi szerint a kocsma egyik kidobója a gyanúsítottak között van.

a fellélegzés napja lehet

Augusztus 20.-a az ország születésnapja és egyik legnagyobb ünnepe, augusztus 21.-e pedig a fellélegzés és a megnyugvás napja lehet – reagált a romák elleni támadások gyanúsítottjainak elfogására Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő. A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott azt mondta, hogy az országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóját hallgatva okkal lehet abban bízni, hogy a valódi tetteseket fogták el. Hozzátette, reméli, hogy a felháborodást látva az igazságszolgáltatás elmegy a „demokrácia végső határáig” és a lehető legkeményebb büntetést szabja ki az elkövetőkre.


Még nem tettek vallomást

Az MTI rendőrségi forrásból származó értesülése szerint az elkövetők nem roma származásúak. A HírTv úgy tudja, hogy a csoport tagjai közül többen rokonok – egy testvérpár is van köztük – ezért nem történt eddig bejelentés. A Népszabadság információi szerint egy debreceni söröző üzemeltetője és testvére, valamint a helyhez kötődő társaik állnak a sorozatgyilkosság mögött. A nyomozók egy ideje már megfigyelték őket, a helyszínen fegyvereket és térképeket foglaltak le. A jelenleg folyó DNS-vizsgálat adhat végső választ, hogy az elfogott gyanúsítottak követték-e el valóban a gyilkosságokat.

A HírTv szerint 80 kommandós vette őrizetbe a gyanúsítottakat, akik közül az egyikük nő – ezt az információt azonban Bencze József cáfolta. Többükre a televízió információi szerint náci jelkép van tetoválva.

Az Index rendőrségközeli forrásokból úgy tudja, a gyanúsítottakat hosszabb ideje megfigyelték, és több terhelő bizonyítékot is találtak náluk, például terepjárót és sörétes fegyvert is. Jelenleg kommandósok biztosítják kihallgatásukat. A hvg.hu információi szerint egyelőre nem tettek vallomást.

mszp: véget érhet a félelem és a szégyen

Az MSZP azt reméli, a mai letartóztatások nyomán véget érhet a félelem, és a véget érhet a szégyen is. A cigány családok félelme és az egész ország szégyene áll Lendvai Ildikó közleményében. “Az ügy épp elég súlyos ahhoz, hogy indokolt legyen az óvatos fogalmazás, óvatosság a bizonyosság, óvatosság a tovább vezető szálak tekintetében. “De a mai nap reményt adhat arra, hogy a félelem nélküli élethez való joga mindenkinek helyreáll, Magyarország élete fokozatosan visszatér a rendes kerékvágásba” – írta az MSZP elnöke.

Hozzátette: a szocialisták remélik, hogy a rendőrség a valódi tetteseket és az összes tettest elfogta. “Köszönjük a nyomozóhatóság minden munkatársának az erőfeszítését, amely ehhez az eredményhez nélkülözhetetlen volt” – hangsúlyozta Lendvai Ildikó.

Nyírpilisen nem volt lövöldözés

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság határozottan cáfolja, hogy Nyírpilisen elfogás történt volna.

Péntekre virradó éjszaka jelentették be a rendőrségre, hogy a Nyírpilisen területfigyelést ellátó polgárőr gépkocsi hátsó ablaka betört, sérülést viszont senki sem szenvedett – mondta Fülöp Gergely. A százados közlése szerint az autóban ülők azt gondolták, hogy lövés történt, a jármű azonban a betört hátsó ablak kivételével teljesen ép, sértetlen volt. A rendőrségi szemle nem talált sem lövedéket, sem egyéb idegen anyagot, ami az üveget betörhette volna – tette hozzá.

Fülöp Gergely azt is elmondta: pénteken délelőtt a nyírpilisiek arról értesítették a rendőrséget, hogy egy apró szöget találtak megrongált kocsijuk hátsó ülésén. A rendőrség ismételt helyszíni szemlét tart, a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanújával elrendelt nyomozás keretében során vizsgálják, hogy a tárgy hogyan kerülhetett oda – közölte a szóvivő.

Az MTI korábban azt írta: a támadók a szabolcs-szatmár megyei Nyírpilisen sörétes puskával rálőttek a járőröző romák autójára. A kiérkező rendőrök rövid üldözés után fogták el a hat gyanúsítottat.

—-
Romák elleni támadások – Kronológia—-

2009. augusztus 3. – Agyonlőttek egy 45 éves roma asszonyt Kislétán, a 13 éves lánya megsebesült. A támadók sörétes puskával lőttek. A megyei rendőrség helyszínelői mellé megérkezett az NNI is. A vérdíj már 100 millió forint.

2009. április 22. – Tiszalökön, saját háza udvarán lelőttek egy 54 éves férfit. Az áldozat a település szélén lakott.

2009. március 6. – A Zala megyei Bocföldén hajnalban Molotov-koktélt dobtak egy romák lakta házra. A támadásban senki sem sérült meg.

2009. február 22. – Tatárszentgyörgyön éjjel – feltehetően Molotov-koktéltól – tűz ütött ki egy roma család házában. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett. (Február 28-án újabb családi ház gyulladt ki a tatárszentgyörgyi cigánysoron, a ház üres volt, s a vizsgálatok szerint nem gyújtogatás okozta a tüzet.)

2008. december 15. – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék.

2008. november 18. – Pécsett éjjel kézigránátot dobtak be egy roma család házának ablakán. A szülők meghaltak, három kisgyerekük közül kettőt a mentők sokkos állapotban szállítottak kórházba. (2009 februárjában elfogtak egy, a támadással gyanúsítható testvérpárt, akiknek indítéka nem a rasszizmus, hanem személyes ok volt.)

2008. november 3. – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak, és rálőttek két, egymással szemben lévő családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét vesztette.

2008. szeptember 5. – A hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak. Személyi sérülés nem történt.

2008. augusztus 8. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra, és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.

2008. július 21. – A Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három romák lakta családi házra. Több lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt.