Merkel megköszönte a magyaroknak

A magyarok bátorsága szárnyakat adott a németeknek - mondta Angela Merkel Sopronpusztán a húsz évvel ezelőtti páneurópai piknikre emlékezve. Sólyom László szerint az esemény a történelem előreláthatatlan fordulatát jelezte.

A német szövetségi kancellár, aki villámlátogatásra érkezett Magyarországra, hogy részt vegyen a páneurópai piknik 20. évfordulóján rendezett ünnepségeken, úgy fogalmazott: Magyarország húsz éve szárnyat adott a németek, az NDK-s polgárok szabadságvágyának azzal, hogy a határt résnyire nyitotta. A páneurópai piknik visszafordíthatatlan lépés volt a szabadság útján – jelentette ki. Köszönetet mondott Magyarországnak, az eseményeket osztrák oldalról végigkísérőknek és azoknak a keletnémet állampolgároknak is, akik – mint fogalmazott – kihasználták a rövid időre megnyitott kapu kínálta lehetőséget.

A magyarok bátorsága szárnyakat adott a németeknek – mondta a német kormányfő beszédében. Mindenkit köszönet illet, akik segítettek a menekülteknek, így az egyszerű embereket, az egyházakat, az akkori ellenzéket is. Köszönetet mondott az osztrákoknak is, akik a határ túlsó oldalán segítették a menekülteket. Utalt Helmut Kohl kancellár és Németh Miklós találkozójára, amelyen az akkori magyar kormányfő arra a kérdésre, hogy milyen ellenszolgáltatást várnak, kijelentette: „Magyarország nem ad el embereket”.

Döntő szerepet játszott az ország népe

1989. augusztus 19-én Sopronpusztánál néhány órára megnyílt a magyar-osztrák határ „vasfüggönye” és keletnémetek százai jutottak át Ausztriába. Angela Merkel úgy fogalmazott: „A történelem egyes emberek kis, de bátor lépéseiből áll. Ami itt történt, az már egy darab történelem. Németország és a német emberek soha nem fogják elfelejteni, amit Magyarország tett azért, hogy ma mindannyian szabadságban élhetünk”.

(MTI)

Sólyom László köztársasági elnök szerint a páneurópai piknik nem mesterséges médiaesemény volt, hanem a történelem előreláthatatlan fordulatát jelezte. A mostani fényes ünnepség igazságot szolgáltat a civil szervezeteknek, a magyar és a nemzetközi médiában rávilágít arra, hogy a rendszerváltásban döntő szerepet játszottak az emberek, az ország népe – fogalmazott. Hozzátette: a civilek dicséretével a legkevésbé sem szeretné kisebbíteni az akkori magyar miniszterelnök, Németh Miklós és kormánya érdemeit a határzár lebontásában.

Hozzájárultunk a szabadsághoz

Az európai szabadságeszméhez, a demokráciához tett hozzájárulásként méltatta a 20 évvel ezelőtti eseményeket Svédország külügyminisztere, aki az Európai Unió képviseletében szólalt fel szerdán a húszéves jubileumi ünnepségen. 1989-ben kezdődött Európa új jövője, s ehhez a páneurópai piknik is hozzájárult – mondta Carl Bildt. „Visszatekintve elmondhatjuk, hogy valóban csoda volt az, ami 1989-ben történt. Talán Európa történetében először az átalakulást nem katonák, nem fegyverek hozták létre, hanem nemzetek, polgárok, közösségek” – mondta.

A sopronpusztai ünnepségen több mint kétezer ember előtt felavatták a szabadulás emlékművét, Melocco Miklós Áttörés című szoborkompozícióját. A magyar, német és osztrák ünneplőket a Páneurópai Piknik 1989 Egyesület, az egykori szervezők nevében Tőkés László köszöntötte. A politikus hangoztatta: számára augusztus 19. a szovjet diktatúra és a szabad Európa országait elválasztó vasfüggöny áttörésének leghitelesebb évfordulója. Firtl Mátyás (KDNP) , a soproni térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: a páneurópai piknik helyszínét a cselekvő szabadságvágy tette történelmi hellyé és immár jelképpé is vált, a beteljesített szabadságvágy jelképévé.

Címkék: Belföld