Danielisz szerint túl sok a rendőr

A takarékosság nem érintheti a tűzoltóságot, minden forint elvonása az állampolgárok biztonságát veszélyezteti – jelentette ki Danielisz Béla, a Fővárosi Önkormányzat városrendészeti bizottságának MSZP-s elnöke a fővárosi tűzoltóság keddi sajtótájékoztatóján. Arra reagált, hogy jövőre jelentős forráscsökkentésre számíthat a tűzoltóság, emellett az áfaemelés is megnehezíti a működését.

„Gazdasági válságra hivatkozva a tűzvédelmen nem lehet spórolni. A tűzoltóság indokolatlanul maradt kettős működési rendszerben, ugyanis félig állami, félig önkormányzati irányítás és felügyelet alatt. Az államnak normatív támogatásban kell biztosítania a működési feltételeket, de ha az önkormányzatok nem járulnának hozzá, akkor működésképtelenné válnának” – mondta a fővárosi politikus.

Danielisz Béla emlékeztetett: 1995-től támogatják a fővárosi tűzoltóságot, idén, a korábbi évekhez hasonlóan negyedéves bontásban 400 millió forinttal segítik az FTP működését.

Túl sok a rendőr?

Az MSZP-s politikus arról is szólt, hogy szerinte túl sok a rendőr Magyarországon. Ezért a tűzoltóság mellett a rendvédelmi szervek, így a rendőrség finanszírozását is át kell gondolni. Megjegyezte, ma Magyarországon 100 ezer emberre 450 rendőr jut. Az Európai Unióban ez az arány átlagban 360, míg Skandináviában 320.

“Nem létszámemeléssel, hanem a hatékonysággal kell megközelíteni a problémát, le kell számolnunk azzal az illúzióval, hogy az állam mindenható, és minden problémánkat megoldja. A települési önkormányzatokat is be kell vonni a rendszerbe: a mostani azért elégtelen, mert rossz struktúrát finanszíroz” – jelentette ki.

Bende Péter vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok a tájékoztatóján megismételte korábbi kijelentését, miszerint a pluszterhek miatt 2010-ben már akár a tavasz elején nem tudnak káresetekhez vonulni. „Hátramenekülni már nem tudunk, félő, veszélybe kerülhet a működés.”

Bíber István ezredes, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP)gazdasági parancsnokhelyettese úgy fogalmazott: a nem várt tényezők, így az adójogszabályok átalakítása mellett még súlyosabb válságot okozhat az állomány fluktuációja, ugyanis a nyugdíjtörvény „lebegtetésével” a 25 év szolgálai viszonnyal rendelkezők leszerelnek, és ez a fővárosban a teljes állomány 10 százalékát jelenti. Hozzátette: a tapasztalattal rendelkezők elveszítése mellett jelentős a gazdasági veszteség is, ugyanis a törvény szerint járó jubileumi jutalom kifizetésére nincs fedezet.

Címkék: Belföld