Nobel-díjas genetikusnál robbant ki az őssejtügy

James D. Watson, a DNS kettősspirál-szerkezetének a meghatározásával világhírt és Nobel-díjat szerző professzor érdeklődése után derült ki, hogy a kaposvári klinika illegális emberkísérleteket hajt végre – tudta meg az FN.hu.

James D. Watson egyik barátjának lánya olyan súlyos ízületi gyulladásban szenvedett, hogy kerekesszékben élt. Ő hallott egy magyarnak hitt orvosról, Yuliy Baltaytisról, aki Kaposváron gyógyít ilyen betegségben szenvedő pácienseket egy új megoldással, embrionális őssejtterápiával. Csak azt nem tudták, mennyire megbízható ez a kísérleti módszer, ezért kérte Watson segítségét. A világhírű szaktekintély ezután az ugyancsak elismert stockholmi rákkutatón, George Kleinnen keresztül egy hazai kutatóhoz fordult, aki jól ismerte a magyar reumatológia helyzetét.

James D. Watson (Fotó: EPA)

Erre a levélre válaszolta azt a magyar professzor, hogy tudomása szerint ez csakis illegális kezelés lehet, mert sehol a világon nincs engedélyezve az embrionális őssejtkezelés. Emiatt javasolta, hogy utasítsák vissza az IRM Magyarország ajánlatát.

Abortumokból származott az őssejt

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználásával gyanúsított meg két külföldit és két magyar állampolgárt, akik a rendőrök szerint illegális őssejtkezeléseket végeztek több helyszínen; mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezte múlt hét szerdán a bíróság, miután a Nyírő Gyula Kórházban tetten érték az ott rendelőt bérlő magánklinika orvosait, amint éppen a kezelésre készültek.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője korábban elmondta, hogy az ukrán gyanúsított Natalia K. abortumokból nyerte ki az őssejteket, amelyeket a kezelés során az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis társa a betegeknek beinjekciózott vagy infúziós oldatban adagolt be. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt.

Baltaytis a gyanú szerint egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007-től kezdődően egészen a múlt hétig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében.

Pákh és Fásy is a cégben voltak

A rendőrség szerint több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést. Az ezt alkalmazó cégnek az FN birtokába került dokumentumok szerint csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.

Az ügyben érintett még Pákh Imre műgyűjtő, valamint a szépségversenyek szervezéséről és tévés mulatós műsorairól híres Fásy Ádám, akik az IRM Magyarország Zrt.-ben igazgatósági tagok. Jogi képviselője, Nagy Krisztina a múlt héten az MTI-nek elmondta, hogy Fásy Ádám nem igazgatósági tagja volt az IRM Magyarország Zrt.-nek, hanem tiszteletbeli igazgatósági tagja. A cégbírósági adatok azonban nem mutatnak semmiféle korlátozást: Pákh Imre, dr. Seffer István, Fásy Ádám igazgatósági tagok mindannyian azonos jogkörrel rendelkező vezető tisztségviselők, igazgatási tagok. Semmi nem utal arra, hogy bármelyiküknek korlátozva lettek volna a jogai, így mindannyian teljes körűen eljárhattak az IRM Magyarország Zrt. ügyeiben, és szerződéseket is aláírhattak.