Banki segítséget kaphat a kormány

Csaknem négymilliárd forintot kellene fizetnie a magyar államnak négymillió darab új influenza elleni vakcináért, de erre egyelőre nincs meg a fedezet. A Népszabadság úgy tudja, a Magyar Fejlesztési Bank besegítene.

Eredménytelen lett az a közbeszerzési eljárás, amellyel a kormány újabb készleteket vett volna vírusölő szerekből az új típusú influenzajárvány hatékony megelőzése érdekében, és egyelőre a védőoltás finanszírozásáról is folynak még a tárgyalások – értesült a Népszabadság.

A kormány a világjárványra való felkészülés részeként májusban adott felhatalmazást az egészségügyi miniszternek, hogy töltse fel az állami raktárkészleteket a szükséges gyógyszerekből, és e célra 233 millió forintot különítettek el.

Az egyetlen szóba jöhető vírusölő készítmény gyártójával azonban egyelőre nem sikerült megállapodni, ahogy nincs megoldás az influenza elleni oltások finanszírozásra sem

A központi költségvetés ugyanis nem tartalmazza a lakosságnak ígért négymillió térítésmentes vakcina 3,9 milliárd forintos ellenértékét. A kormány így csak utólag, a vakcina legyártása és leszállítása után fizetne, az Omninvest ugyanakkor ragaszkodik a számla mielőbbi, 30-60 napon belüli rendezéséhez.

A napilap úgy tudja: a kormány lehetségesnek tartja, hogy a Magyar Fejlesztési Bank valamilyen hitelkonstrukcióval biztosítsa a szükséges összeget.