Őssejtügy: összefonódás a kórház és a magánklinika között?

A Nyírő Gyula Kórház menedzsmentjének egyik tagja a kórházzal szerződésben lévő, a gyanú szerint őssejtkezelést végző magánklinikának is tagja – állította Pesti Imre, fideszes képviselő keddi sajtótájékoztatóján.

Egy magánklinikán vajon történhet-e tiltott őssejtkezelés anélkül, hogy az intézet dolgozói nem tudnak róla? – tette fel a kérdést a képviselő. Majd kiemelte: azokra a szerződésekre, amelyek egy évnél rövidebb időtartamra szólnak, a fővárosnak mint tulajdonosnak semmiféle ráhatása nincs, ezeket a szerződéseket a kórházigazgatók saját hatáskörükben köthetik meg.

Az őssejtügyben Demszky Gábor főpolgármesternek és Steiner Pálnak, a főváros szocialista frakcióvezetőjének nagy a felelőssége. Pesti Imre úgy fogalmazott: a főváros valamennyi területén, így az egészségügyi vezetésben is anomáliák vannak. A fővárosi egészségügyi bizottság szocialista és szabad demokrata szakpolitikusai nem tudják szakmai akaratukat érvényesíteni, mert a politikai akarat mindig erősebb, mint a szakmai érv.

A Fidesz arra kéri a főváros vezetőit, hogy vegyék le a napirendről azokat az egészségügyi változásokat, amelyeket nem támogatnak sem az egészségügyi szakpolitikusok, sem a fővárosi kórházigazgatók.

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít két külföldit és két magyar állampolgárt, akik a rendőrök szerint illegális őssejtkezeléseket végeztek több helyszínen; mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezte múlt szerdán a bíróság.

Lapinformációk szerint a gyanúsítottakat a Nyírő Gyula Kórház területén bérelt helyiségben fogták el. Az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis a gyanú szerint egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007-től kezdődően egészen elfogásáig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében.

A kezelésekhez szükséges dózisokat az ukrán Natalia K. készítette el. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek.

A rendőrség szerint több helyszínen is végeztek a gyanúsítottak illegális őssejtkezelést. A cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.

Az FN.hu is megkereste a Nyírő Gyula Kórház vezetőit, de határozottan elzárkóztak a nyilatkozattól, amíg a vizsgálat le nem zárul.