Élje túl a hőséget!

A nyári időszak nem csak a nyaralást és a vakációt jelenti, de a kánikula komoly egészségügyi veszélyeket is hordoz. A kórházak felkészültek a hőséggel kapcsolatos panaszok ellátására. A meleg főleg az időseket veszélyezteti. Hideg borogatás, sok folyadék, és árnyék a legjobb recept.

Két hete az országos tiszti főorvos felhívására életbe lépett a 2. fokozatú hőségriasztás. Falus Ferenc hangsúlyozta, hogy az egészségügyi intézményeknek, a mentőszolgálatoknak és az önkormányzatoknak megelőző intézkedéseket kell tenniük. Ezek közé a feladatok közé tartozik a közterületek folyamatos locsolása, illetve az igénybe vehető légkondicionált helységek listájának közzététele is. Az ÁNTSZ nyilatkozatában elmondta: fontos, hogy a déli órákban hűvös helyen tartózkodjunk és ügyeljünk a folyamatos folyadékbevitelre.

Hőség a kórházakban

Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke az FN-nek elmondta: a kórházakat elsősorban az idősek, illetve a magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedők rosszullétei érintik. Ezekre a kórházak teljes mértékben fel vannak készülve, a problémát ilyenkor leginkább a fekvő, kiszolgáltatott betegek hőérzete jelenti.

„Szükség lenne a kórtermek megfelelő klimatizálására, amely azonban Magyarországon még a legtöbb helyen nem megoldott” – fogalmazott Varga Ferenc.

Amíg nem jön az orvos

Hőguta és napszúrás esetében fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk, de addig, amíg ezt nem tudjuk megtenni, enyhíthetőek a panaszok. Hideg borogatás, langyos zuhany, az étkezés kerülése, folyamatos cukor- és szénsavmentes folyadékbevitel. A problémák megelőzése azonban még egyszerűbb: kerüljük a tűző napot.