Barbadosról elűzték az ukrán őssejtest

Az engedély nélküli őssejtkezelés miatt kirobbant botrány nem új keletű: a nemzetközi sajtó évekkel korábban már foglalkozott az üggyel. Egy magyar kötődésű cég Barbadoson végzett őssejtkezeléseket, ám el kellett hagyniuk az országot.

Mivel az Egyesült Államokban és Európában szigorúan tiltják az ilyen beavatkozásokat, amerikai szívsebészek például ecuadori klinikákon kezelnek őssejtekkel infarktuson átesett betegeket. De Kínában is virágzik az őssejtkezelés.

A BBC 2006-ban robbantott ki botrányt, amely nyomán a barbadosi, fiatalítással és gyógyítással foglalkozó klinikának be is kellett zárnia. Az Institute of Regenerative Medicine (IRM) – nem titkoltan – ukrán forrásból származó őssejteket használt kezeléseihez.

A barbadosi szál

A BBC mellett a Daily Mail is részletes cikkekben számolt be arról a fekete iparágról, amely elsősorban Kijevben és a kelet-ukrajnai Harkovban épült ki. A tényfeltáró riportok szerint sokan pénzért vállalkoztak abortuszra, de feltűnően magas volt azok száma is, akiknél a kezelőorvosok súlyos betegséget állapítottak meg a magzatnál, és ezért művi vetélést javasoltak. Egy harkovi kórházban pedig gyanúsan magas volt a csecsemőhalálozások száma. A szülők akciója nyomán több tetemet exhumáltak is, és megcsonkított testeket találtak. Mindezeket az ügyeket összefüggésbe hozták az őssejt-kereskedelemmel. Az ügyben az Európa Tanács is vizsgálatot indított.

A barbadosi klinika ukrán származású alapítója Yuliy Baltaytis volt, a cég tulajdonosa pedig a magyar műgyűjtő, a mostani magyarországi botrányban is nyilatkozó Pákh Imre. Nem véletlen, hogy a 2007-ben Kaposváron megnyitott őssejtlabor neve IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. Ennek alapítója a Brit-Virgin-szigeteken bejegyzett IRM Biopharma Holding Ltd., valamit a kedden őrizetbe vett Seffer István, illetve a Seffer és Renner Magánklinika Kft. Igazgatósági tagja Sefferen kívül Pákh Imre, tudományos főkonzulense pedig Yuliy Baltayis.

Előzetesben

Több helyszínen is végeztek illegális embrionális őssejtkezelést, pedig az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre nem. A nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást: a gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket a magánklinika épületében 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. A kezelésekhez szükséges adagokat egy ukrán állampolgárságú nő készítette el, az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer USA dollárt vagy 5 millió forintot fizettek.

A gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték szerdán.

(Az ügyről részleteket itt olvashat!)