Kinek jó üzlet az új influenza?

Kifizetődő az új influenza a vakcinát gyártó Omninvest Kft.-nek, hiszen a szokásos szezonális influenza-oltóanyag 1,3 milliárdos megrendelése mellé most egy újabb 6-7 milliárdos hazai megrendelést is magáénak tudhat, ha a kormány úgy határoz. De az állam is jól jár: negyedébe kerül így a vakcina, mintha külföldről rendelnénk.

Előreláthatólag októberben kezdik beadni az új influenza elleni védőoltásokat, melyekhez az oltóanyagot a szezonális influenza ellenszerét is gyártó Omninvest Kft. szolgáltatja.

Németh Zsolt, a vállalat szóvivője az FN-nek elmondta: hetente mintegy 500 ezer vakcinát állítanak elő a vállalatnál, és teszik ezt mindaddig, amíg szükséges. De természetesen nemcsak a hazai igények kielégítésére törekszenek, hanem exportra is. Nagyszámú külföldi érdeklődőről beszélt, ám üzleti partnereik kérésére nem árult el részleteket.

(Montázs: Rédley Tamás/FN)

Németh Zsolt állítása szerint „augusztus közepe és szeptember közepe között a humán klinikai vizsgálatok is lezajlanak.”

Sokkal olcsóbb az itthon gyártott vakcina

Arra a kérdésre, hogy mik az előállítás költségei, csak a gyártás befejezését követően tudnak majd pontos választ adni. Véleménye szerint a haszon abban rejlik, hogy „a tömeges vakcinációval az állam meggátolhatja a nemzetgazdaságot érhető hatalmas károkat”. Lapinformációk szerint azonban üzletnek sem lesz rossz az új influenza: a szokásos szezonális oltás 1,3 milliárdos megrendelése mellett most újabb 6-7 milliárdot fordíthat a kormány az új vakcinára. Ehhez jönnének hozzá a külföldi megrendelések is.

Németh Zsolt azonban hangsúlyozta: ha nem lenne hazai gyártóbázis, amely a szezonális influenza elleni oltóanyag árával megegyező, alacsony áron (1200 forint/oltás) bocsátaná az állam részére a szükséges H1N1-es vakcinát, akkor a világpiaci áron (körülbelül 4800 forint/oltás) kellene megvásárolni a szükséges mennyiséget.

Az egész országot be kéne oltani

Falus Ferenc országos tiszti főorvos az FN kérdésére elmondta: az lenne az ideális, ha az ország lakosságának legalább felét beoltanák az új humán influenza ellen. A WHO statisztikai modellje szerint ugyanis ha a lakosság 46 százalékát oltják be, az megközelítőleg 80 százalékos védelmet jelent. Lapunk kérdésére kifejtette, hogy a vakcina hatékonysága azon is múlik, hamarabb tör-e be a vírus Magyarországra, mint ahogy a szakértők számítják. Reméli ugyanakkor, hogy az októberi oltás még nem lesz késő.

„Hamarabb kockázatos lenne elkezdeni, a vakcina állati és emberi tesztjeinek idejét és azok kiértékelését nem szabad lerövidíteni, mert ez az oltás biztonságát veszélyeztetné” – fogalmazott Falus Ferenc. Azt azonban hangsúlyozta: az Országos Gyógyszerészeti Intézet eljárása az Omninvest oltóanyagával szemben a tervek szerint halad.

Az országos tiszti főorvos kifejtette, hogy az állam a kormány döntése után fog rendelni a vakcinából, várhatóan 3,5-4 millió adagot. Ennek az ára nem lesz magasabb, mint a szezonális oltóanyagé, és megközelítőleg tízszer olcsóbb lesz, mintha külföldről rendelnék, ráadásul az mindenképpen később jutna csak el a lakossághoz.

már 70 magyar beteg

Az elmúlt 24 órában Magyarországon 27 influenza A(H1N1)v gyanús beteg mintájának a vizsgálatát végezték el, közülük ötnél igazolták az új influenzavírus kóroki szerepét, így az eddig megerősített esetek száma 70 (beleértve az egy halálos kimenetelű esetet). Az öt beteg közül három külföldről érkezett Magyarországra — ketten az Egyesült Királyságból, egyikük pedig Bulgáriából. Két beteg nem járt külföldön, itthon fertőződtek meg az új típusú influenzavírussal. Mindketten külföldön megfertőződött beteg közvetlen környezetéhez tartoznak. Állapotuk jó, illetve kielégítő, kórházi kezelésre nem szorulnak – áll az ÁNTSZ lapunkhoz eljuttatott közleményében.