Daganatot okozhatnak az őssejtek

Akár 2-től 8 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak azok az orvosok és biológusok, akik engedély nélkül végeztek őssejtkezeléseket, komoly pénzekért. Az egyik őrizetben lévő orvos szerint az őssejtek alkalmazhatók a humán gyógyászatban, más szakértő szerint viszont ez a módszer daganatot okozhat. Több száz embert is kezelhettek illegálisan.

Több helyszínen is végeztek illegális embrionális őssejtkezelést, pedig az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre nem. A nemzeti Nyomozóiroda (NNI) emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást: a gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket a magánklinika épületében 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. A kezelésekhez szükséges adagokat egy ukrán állampolgárságú nő készítette el, az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer USA dollárt vagy 5 millió forintot fizettek.

A gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték szerdán.

Engedély nélküli beavatkozások

Az ukrán gyanúsított abortumokból nyerte ki az őssejteket, amelyeket a kezelés során amerikai állampolgárságú társa a betegeknek beinjekciózott, vagy infúziós oldatban adagolt be. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt.

Ehhez a két intézmény sem a szükséges szakhatóság, sem pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottságának engedélyével nem rendelkezett. A tevékenységet egy magyar állampolgárságú férfi is segítette, aki az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában, valamint a kezelendő betegek szállításában segédkezett.

Lapunk birtokába jutott dokumentumok szerint az Egészségügyi Tudományos Tanács azért utasította el 2007-ben az engedélyezési kérelmet, mert a bemutatott tudományos hátteret nem tartotta elfogadhatónak (a csatolt publikációk például egyetlen hivatalosan elismert lapban sem jelentek meg, ráadásul nagyrészt ukránul íródtak a cikkek. Ezen felül kifogásolták, hogy az engedélyezést kérő orvosok sem tekinthetők a terület szakértőjének).

Bizonyos őssejtek orvosi alkalmazására és kutatására Magyarországon két intézménynek – az Országos Kardiológiai Intézetnek, illetve a Debreceni Orvostudományi Centrumnak – van engedélye. Az engedély feltétele a szakirodalmi megjelenés, a betegségesetek hivatkozása (ez a most vizsgált magánklinika esetében teljesen hiányzott), valamint az ellenőrizhetőség.

az őssejtek

A őssejtek még nem specializálódott, osztódásra képes sejtek, amelyek alkalmasak lehetnek károsodott, vagy hiányzó sejtek pótlására. Három módon lehet őssejtet kinyerni: felnőtt szervezet szöveteiből (például csontvelőből), köldökzsinórvérből, illetve (mesterséges megtermékenyítésnél nem felhasznált) embrióból, vagy (abortusz során „kinyert”) abortumból.

Orvost és biológust csuktak le

Bucsek Gábor őrnagy, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője elmondta: a rendőrség 2008 decemberében hivatalból rendelte el a büntetőeljárást, mert arról szereztek információt, hogy őssejttel kapcsolatos kezelést végeznek Magyarországon. Ennek a nyomozásnak a négy gyanúsítottját hétfőn vette őrizetbe a rendőrség.

Három gyanúsítottat – egy magyar, egy ukrán és egy amerikai állampolgárt – egy budapesti kórházban vették őrizetbe, amint éppen egy beavatkozást végeztek. Negyedik társukat, egy magyar állampolgárt pedig ezzel párhuzamosan egy vidéki városban fogták el a rendőrök. A gyanúsítottak között van professzor, orvos, biológus, illetve egy részvénytársaság vezetője. A gyanúsítottak részben beismerő vallomást tettek, a nyomozók ezeket ellenőrzik. A kezelések helyszíne független volt a magánklinikától, “vidéki városban, illetve Budapesten több helyszínen” történtek.

2-8 évet kaphatnak

Az üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett emberi test tiltott felhasználását a törvény 2-8 évig tartó szabadságvesztéssel bünteti. A büntető törvénykönyv szerint az követi el az emberi test tiltott felhasználása bűntettét, aki emberi gént, sejtet, ivarsejtet, embriót, szervet, szövetet, halott testét vagy annak részét jogellenesen megszerez, vagyoni haszonszerzés végett forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik.

Több százan kaphattak kezelést

Bucsek Gábor nem tudta megmondani, hányan részesülhettek az őssejtkezelésben, mindenesetre most úgy tűnik, “igen nagy számban”, vélhetően százas nagyságrendben. Mint mondta, értékelik a vallomások erre vonatkozó részét, és a házkutatás során lefoglalt bizonyítékokat, amelyekből erre vonatkozó információt nyerhetnek.

A rendőrség szerint az őssejteket abortumokból nyerte ki az ukrán gyanúsított. Bucsek Gábor ezzel kapcsolatban azt mondta: az elkövetők rendelkeztek az abortumokból kinyert őssejt tárolására engedéllyel. “Ennek az engedélynek a kereteit lépték túl azzal, hogy bevonták kereskedelmi forgalomba ezeket az őssejteket, és anyagi ellenszolgáltatás fejében adták be a pácienseknek” – magyarázta.

engedély kell

Jelenleg Magyarországon nincs kiadott engedély az őssejttel végzett emberi kutatásokra – áll az Egészségügyi Minisztérium közleményében. A világon sehol sem alkalmazzák terápiásan és rendszerszerűen ezt a beavatkozást, csupán kísérletek és kutatások folynak. Az emberen végzett orvostudományi kutatásokról szóló 23/2002 (V.7.) ESZCSM. rendeletben foglalt szabályok alapján az Egészségügyi Tudományos Tanács Kutatás Etikai Bizottsága engedélyezhet orvosbiológiai őssejt kutatást. Engedély hiányában nem folytatható kutatás – áll az Egészségügyi Minisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Kaposvárra vezetnek a szálak?

A Sonline hírportál kedd este azt adta hírül, hogy illegális őssejt-beültetéseket hajtottak végre a kaposvári Seffer-klinikán. Seffer Tibor ügyvezető igazgató ezt cáfolta, és közölte, július 13-tól augusztus 3-ig zárva tart a klinika, ahol nem folyik őssejtkutatás. Mint kifejtette, az intézmény egyik laboratóriumát bérelte az az IRM Magyarország Zrt., amely cég egy ideig a terápiás célú őssejtgyűjtésre és -tárolásra szóló engedély birtokában foglalkozott ezzel a területtel. Az IRM engedélyét azonban tavaly tavasszal visszavonták, gyakorlatilag azóta ez a cég sem folytat őssejtkutatást Kaposváron, és a napokban hivatalosan is felhagyott ezzel a tevékenységével.

Seffer Tibor hangsúlyozta, a klinika és az IRM két különböző cég. A klinikán plasztikai sebészet folyik, és annak dolgozói be sem tehették a lábukat a bérelt laboratóriumba, amelynek szabályos működését a tisztiorvosi szolgálat több tucatszor is ellenőrizte.

Seffer Tibor azt ugyanakkor megerősítette, hogy testvére, Seffer István az egyik, akit az őssejtügyben őrizetbe vettek. Elmondása szerint Seffer István résztulajdonosa a korábban őssejtkutatásokkal foglalkozó IRM Magyarország Zrt.-nek, amely működtetője volt a Seffer-klinika egyik laborjának.

Terápiás alkalmazást akartak

2007. november 9-én félmilliárd forintos ráfordítással nemzetközi őssejtkutatáshoz kapcsolódó laboratóriumot és kutatóműhelyt adták át Kaposvárott, amely intézmény engedélye egyelőre kutatásra és sejtbanki tevékenységre szól, gyógyításra nem. Az ünnepségen orvosi szaktekintélyek mellett részt vettek a megye és a régió országgyűlési képviselői.

A kutatólabort alapító IRM Magyarország Zrt.-t felerészt a kaposvári magánklinikát működtető Seffer István, felerészt az IRM Biopharma Inc. jegyezte. Seffer István az avatóünnepségen arról beszélt, hogy több mint egy évvel azelőtt kezdték el a laboratórium engedélyeztetését: őssejt előállítására, tárolására, kutatására és terápiás felhasználására kértek engedélyt. Az Egészségügyi Tudományos Tanács tudományos és kutatásetikai bizottságától akkor kutatásra és sejtbanki tevékenységre kapta meg az engedélyt a klinika, amely további engedélyért folyamodott, hogy megkezdhesse az őssejt terápiás felhasználását.

Az IRM Magyarország Zrt. amerikai-argentin-magyar együttműködéssel létrehozott őssejtgyógyászati beadványát azonban elutasították. Seffer István azonban kifejtette: szerinte az őssejtek kiválóan alkalmazhatók a humán gyógyászatban, a világon ezt mindenütt tudják, csak az unióban és Magyarországon nehézkes az előrelépés, mert az uniós jogszabályoknak való megfelelési kényszer erősebb az ésszerűségnél. Hozzátette: olyan biztonságos embrionális őssejt előállításához kértek protokollt, amivel életeket lehetne megmenteni. Hatszáz olyan regisztrált betegről is említést tett, akik arra várnak, hogy kezelhessék őket az új módszerrel, javítva életesélyeiket.

Nagy a veszélye a daganatnak

Falus András, a SOTE Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója, az MTA tagja az FN kérdésére elmondta: az abortumból nyert őssejtnél megvan az osztódás kiterjedésének, és ezzel a rákképződés veszélye.

Ennek a módszernek a gyógyító hatása a professzor szerint nem bizonyított, szemben például a Debreceni Orvostudományi Centrumban használt, nemzetközi protokoll alapján végzett sejtizolálással, amelyhez köldökzsinórból vett őssejteket használnak.