Roham az európai taj-kártyáért

A nyári utazási szezonban időnként hatalmas tömegek gyűlnek össze az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) kiváltása miatt Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ügyfélszolgálatán - ismerteti a hétfői Napi Gazdaság.

Azoknak az utazóknak, akik ezzel rendelkeznek, az uniós országokban minden olyan szolgáltatást biztosítani kell – a költségek nagyságától függetlenül -, ami az országban a társadalombiztosítás biztosítottjának jár. Az EEK ráadásul ezt ingyenesen teszi lehetővé. Szezonban rendre felmerül, hogy a zsúfoltság és a várakozási idő csökkentése érdekében az OEP miért nem teszi könnyebbé a hozzájutást a kártyához, de sokszor kritika éri az előírt egyéves érvényességi időtartamot is.

Molnár Barbara, az OEP szóvivője a Napi Gazdaság érdeklődésére elmondta: a kártyát jelenleg személyesen vagy postai úton lehet igényelni. Elismerte, a tapasztalat valóban az, hogy a fővárosi ügyfélszolgálaton a nyári időszakban nagyobb az ügyfélforgalom, ezért – mivel a kártya egy évig érvényes – érdemes a kiváltásról akár már tavasszal gondoskodni vagy ilyen időszakban valamelyik kistérségi ügyfélszolgálatot felkeresni.

Az OEP adatai szerint a kártya “beváltása” 2008-ra a három évvel korábbi bevezetéskor regisztrált értékekhez képest a magyarok külföldi ellátásánál közel megháromszorozódott.