Már 65 magyar új influenzás

Az elmúlt 24 órában Magyarországon 20 influenza A(H1N1)v gyanús beteg mintájának vizsgálatát végezték el és 6 esetben igazoltak új influenzavírus által okozott megbetegedést. Az eddig megerősített esetek száma 65-re emelkedett, közülük egy volt halálos kimenetelű.

Az ÁNTSZ lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a járványügyi vizsgálatok eredménye szerint valószínűleg külföldön fertőződött meg nyolc fő (Ketten Angliában, Bulgáriában, Brazíliában, Franciaországban, Hollandiában, Görögországban, illetve egy-egy fő Taivanon és Dél-Koreában). A Magyarországon fertőződött 8 személy közül 6-an betegtől kapták el.

A betegek közül 16 magyar és kettő külföldi állampolgár (egy olasz és egy holland). A betegek közül kettő 15 éven aluli gyermek, 11 és 13 éves. A felnőtt betegek közül a legfiatalabb 16, míg a legidősebb 49 éves.

A betegek állapota kielégítő. Egy főt kórházban ápoltak, a többieket lakóhelyükön/tartózkodási helyükön elkülönítették.

A megbetegedés általában jellegzetes influenzaszerű tünetekkel jár, és szövődmény nélkül, magától gyógyul. A leggyakrabban észlelt tünetek: láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás. Esetenként gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, pl. hasmenés, hányinger, hányás. Ha a fenti tünetek jelentkeznek, akkor a legfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon és vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

Az influenzafertőzés teljes biztonsággal nem kerülhető el, de a fertőződés esélye csökkenthető, ha kerülik a szoros érintkezéseket, és betartják az általános személyi higiénés szabályokat – áll az ÁNTSZ közleményében.