Felszabadult az M3-as

Feloldották az útzárat az M3-as autópályán kedden kora este - közölte Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Az autósokat elkezdték visszaterelni a pályára, a forgalom folyamatos, bár az autópálya környékén lévő utakon még mindig sok a jármű. Az M3-as autópályán és a 3-as főúton, illetve azok körzetében több kilométeres dugók alakultak ki, miután a rendőrség a gödöllői csomópontnál teljesen lezárta az autópályát, mert hajnalban egy beton hídgerenda zuhant a pályára.

Az autópályán korábban mintegy 10 kilométeres dugó alakult ki, a sor Mogyoródig ért. A rendőrség azt javasolta, hogy az autópályán közlekedők már Hatvannál térjenek le a sztrádáról, a másik oldalon haladók pedig ne hajtsanak fel az M3-asra. Azt kérik, hogy az autósok lehetőleg kerüljék el a M3-as autópályát és a 3-as főutat, inkább a 4-es számú főúton vagy Vác felé haladva, a kisebb településeken át kerüljenek.

Korábban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. azt közölte, hogy az útzár feloldásának várható időpontja akkor mondható meg, ha a daru segítségével megmozdítják az eltört gerendát és megállapítják a sérülés mértékét. A forgalom az útpályák takarítása és a már rögzített, ép gerendák állapotának felülvizsgálata után indulhat meg.

A szakemberek az M3-M31-es autópálya gödöllői csomópontjában épülő új híd előre gyártott hídgerendáit emelték be a hétfő esti és a kedd hajnali órákban. Az utolsó hídgerenda a beemelés után eltört, ezzel meglazítva a mellette lévő, már rögzített gerendát. A balesetben egy ember könnyebben megsérült. A hídgerendák 28 méter hosszúak és összesen 48 ilyen egységből áll majd az új híd – tették hozzá.

A baleset vizsgálata szerdán reggel kezdődik, és pár hét alatt várhatóan le is zárul – mondta Fehér László, a Hídépítő Zrt. vezérigazgatója. Windisch László létesítményvezető a történteket ismertetve elmondta: a 16 vasbeton I-gerenda közül az utolsó beemelése közben, a daru kötelének lazításakor eltört, és magával sodorta a mellette lévő gerendát is. A vezérigazgató szerint a problémát okozhatta emberi mulasztás és a gerenda hibája is. Az előbbit véleménye szerint kizárja az a tény, hogy mindössze egy ember szenvedett enyhe sérülést, a gerenda hibája pedig azért valószínűtlen, mivel sorozatban építenek be ilyenek a hidakba.

Címkék: Belföld